Lördag 5 maj 2012
Pasta primavera.
För en herrans massa år sedan blev jag introducerad till det här med persillade i en förtjusande liten kryddbod i Malmö. Persillade är en fransk kryddblandning som består av torkad persilja, ett gäng olika löksorter och salt – och blir som perfekt till den här vårpastan.
Den är kanske inte helt lätt att få tag på i vanliga matbutiker, men kolla gärna saluhallar eller kryddbodar. Annars går det såklart att hitta på nätet, jag fann det bland annat hos Borgeby Kryddgård.
Förbered grillen, för nu frossar vi i klorofyllstinna vårgrönsaker!
RECEPT: I HUVUDET PÅ ELVAELVA
Det här behövs till en portion:
två nystan pappardelle (platt, bred och lång pastasort)
ett gäng vårprimörer (här har jag använt små kronärtskockor, sparris, ramslök, rädisor, sockerärtor och salladslök)
en näve riven pecorino-ost
1/2 burk creme fraiche
lite saft från en citron
2 rågade tsk persillade
olivolja
salt
Så här gör du:
Tänd grillen eller sätt ugnen på 200°. Tvätta, rensa och dela de grönsakerna som behövs. Lägg allt i en skål och ringla över lite olivolja och citronsaft tillsammans med en gnutta salt. Blanda runt och låt vila en stund.
Ta en kastrull och häll ner creme fraiche, den rivna osten och persilladen. Värm försikt tills allt smälter ihop till en jämn sås. Pressa ner lite citronsaft och smaka av. Ställ kastrullen åt sidan så länge.
Grilla grönsakerna och koka upp pastan. Värm på såsen igen, hacka lite ramslök och blanda ner. När pastan är klar lyfter du ner den i kastrullen med den varma såsen. Blanda runt och lägg upp på serveringsfat. Placera de grillade grönsakerna överst, ringla över lite god olivolja och servera rykande het.
Ett litet annorlunda förslag på dryck är en bubbligt djupröd lambrusco från norra Italien med den vackraste av etiketter. Veccia Modena (artnr. 99240) finns på Systembolaget för 69 riksdaler.
Joe Cocker: Feelin' alright (1972)