Fredag 21 februari 2014
Pasta, lök, sardeller, vitt vin och persilja.
En av Venedigs mest klassiska maträtter heter 'bigoli con salsa'. Du hittar den i nästan varenda liten hål-i-väggen-restaurang och alla kockar har så klart sin egen variant. Den gemensamma nämnaren är dock själva bigolin som ser ut som en lite kraftigare variant av ihålig spagetti men som traditionsenligt görs på bovete (till alla glutenallergikers glädje!) istället för vanligt mjöl. Det är såklart inte det minsta lätt att hitta bigoli utanför Venedig, så ett tips är att använda bucatini istället – eller vanlig hederlig spagetti om nöden kräver.
Det här är snabb mat att göra, räkna med att det inte tar längre tid än de minutrarna som pastan ska koka. Och så det här med sardellerna då... vi har en viss förmåga att antingen hata eller älska de små saltingarna. Men, jag lovar. Det smakar inte 'sardeller'. Det smakar fyllig sälta. Så prova, snääääälla, även om du egentligen inte tror att du alls kommer att gilla det.
recept: trad. från venezia
Det här behöver du (räcker till två personer):
Bigoli/bucatini/spagetti
några msk olivolja
1 gul lök
6 små oljeinlagda salta sardeller
1 litet glas vitt torrt vin
en näve persilja
salt & peppar
Så här gör du:
Fyll en stor kastrull med vatten , häll i rikligt med salt och låt koka upp. Häll ner pastan och koka enligt anvisning.
Under tiden finhackar du löken, lägger ner den i en stekpanna tillsammans med olivolja och fräser försiktigt på medelvärme. Löken ska inte bli brun, utan mer genomskinlig. Lägg ner sardeller och mosa dem med en trägaffel direkt i pannan. Blanda runt ordentligt. Häll i vinet, sätt på locket på stekpannan och låt småputtra tills pastan är klar. Under tiden hackar du persiljan och dukar lite snabbt.
När pastan är klar slevar du upp den och häller den direkt i pannan med lökröran. Låt allt puttra ihop en minut. Häll ner persilja och blanda runt. Salta och peppra – klart att servera!
Att dricka till: Här skulle jag välja ett torrt och fruktigt vitt vin från området, varför inte prova Pasqua från San Zeno – se till att det är väl kylt bara!
Geppetto & the whales: The great lament (2013)