fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Pasta
  • Viltfärspasta med friterad salvia

IMG_6014

IMG_6021

IMG_6011

Lördag 3 mars 2012

En rejäl vinterpasta för hungriga magar.

En gång, för en herrans massa år sedan, var jag ute med en bergsguide på Grands Montets i Argentière. På en av glaciärerna fick vi stränga order om att köra i exakt samma skidspår som guiden. Det var bara det att guiden ju var fransos och hade den där klassisk Clouseau-brytningen på sin engelska. Således levererade han väl inte riktigt den mening han hade hoppats på att leverera.

Effekten blev iallafall en handfull skidåkare som fullständigt vek sig dubbla av skratt när han med sin mörka stämma tydligt försökte deklarera att vi alla skulle "Look in the sky and follow my erection"*. Den här pastan är till dig Franc. A bientôt!

Hittar du inte viltfärs hos din kötthandlare, kan du byta ut den mot både lammfärs och en klassisk ren- eller viltskav.

RECEPT: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du till två rejäla portioner:
400 gr viltfärs
1 rejäl bit taleggio (italiensk halvmjuk kittost från ko)
2 dl grädde
1 scharlottenlök
1-2 klyftor vitlök
en knippe färsk salvia
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
5 torkade hela enbär (att krossas i mortel)
salt & vitpeppar 
smör
olivolja
pasta (gärna papardelle eller tagliatelle) 

Så här gör du:
Finhacka lök och vitlök och bryn tillsammans med lite smör i stekpanna. När löken börjar bli genomskinlig häller du över den i en större gryta. Stek upp viltfärsen i en rejäl klick smör och häll över allt i grytan. I med grädde, salt, peppar och de torkade kryddorna. Låt stå och puttra på ganska låg värme i minst en timme, smaka av. Viltkött kräver rejält med kryddning eftersom det är ett såpass magert kött, så var inte rädd för att krydda. Lägg slutligen i bitarna med taleggio och blanda runt så osten smälter. Låt puttra på ytterligare en stund.

Koka upp pastan och när den är klar håvar du upp den och lägger ner den i grytan med viltfärsen. Häll även med några matskedar av det kokande pastavattnet så bidrar stärkelsen i pastavattnet till att såsen blir ändå krämigare. Blanda runt. Lägg upp på tallrikar och strö över några blad med den friterade salvian.

Fritera salvia:
Häll i några matskedar olivolja i en stekpanna med ganska hög värme och lägg försiktigt ner några blad i taget. När kanterna börjar rulla upp sig lite (tar inte ens en minut) så lyfter du försiktigt upp bladen och låter dem rinna av på en bit hushållspapper. Låt svalna.

Dryck:
Det finns en helt fantastisk ost- och vinblogg som heter Who Cut the Cheeze som jag kan rekommendera å det varmaste. Jag tog mod till mig och frågade Fredrik om han kanske kunde tipsa om något vin som skulle sitta som en smäck till den här pastan. Och si, det ville han. Så, varsågoda: Roagnas Dolcetto d'Alba (artnr. 73143 i Systembolagets beställningssortiment) från Piemonte. Och, en fin berättelse om ett besök på just den vingården finns att läsa här.


* Jaja. Om det inte riktigt klickar, så var det det här han ville säga: "Look at my skies and follow my direction".

 

musik Henry Mancini: The Pink Panther theme (1964)




 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Pasta
Lördag 6 juni 2015

Pasta, citron, vitlök, basilika och... vodka.

Och, vad gör vodkan där egentligen?! Du kan vara alldeles lugn. Pastan kommer inte att smaka varken sprit, drink eller barhäng. Däremot gör vodkan så att smaken blir både fylligare och maffigare. Lite svårt att förklara, men väl värt att prova. Och du behöver inte vara rädd för alkoholen – den dunstar bort när du kokar upp såsen, så även de små och alkoholfria i sällskapet kan äta. 
Pasta
  Fredag 5 december 2014

Frutti di Mare. Zafferano. Prezzemolo.

Efter 'den där ofrivilligt långa promenaden', krävdes onekligen en stor portion pasta. Och då föll valet på den här – innan vi gick upp de ett-tusen-sju trappstegen igen.
Pasta
  Fredag 21 februari 2014

Pasta, lök, sardeller, vitt vin och persilja.

En av Venedigs mest klassiska maträtter heter 'bigoli con salsa'. Du hittar den i nästan varenda liten hål-i-väggen-restaurang och alla kockar har så klart sin egen variant. Den gemensamma nämnaren är dock själva bigolin som ser ut som en lite kraftigare variant av ihålig spagetti men som traditionsenligt görs på bovete (till alla glutenallergikers glädje!) istället för vanligt mjöl. Det är såklart inte det minsta lätt att hitta bigoli utanför Venedig, så ett tips är att använda bucatini istället – eller vanlig hederlig spagetti om nöden kräver.
Pasta
  Lördag 13 juni 2013

Zucchini, aubergine, paprika, tomat, vårlök, chili...

Ett gäng sommarsmaker med inspiration från allra längst söderut i Italien. Luncherna som dukades upp på det här stället lever liksom fortfarande kvar i mitt huvud. Det var egentligen väldigt enkel mat gjord på några få råvaror, men på något magiskt sätt lyckades de alltid med att både överraska och variera i vad som kändes som en oändlighet.
Pasta
Söndag 19 maj 2013

Kanske lite i pyssligaste laget – men det finns såklart genvägar.

Göra egna gnocchi? Eller, vad i hela fridens är gnocchi? Och, hur uttalas det? Gnocchi [njåkki] är ett litet potatispastaknyte från Italien. Du hittar dem färdiggjorda i vanliga mataffärer (de finns där den färska pastan brukar vara), och enligt bruksanvisningen ska de kokas vid tillagning. Men, det är inte jag så där jätteförtjust i.
Pasta
Tisdag 11 september 2012

Pasta, olivolja, vitlök, chiliflakes och persilja.

Det behöver inte vara mycket märkvärdigare än så här. Det som däremot är ett måste för detta recept, är att se till att ha sjujäklars bra råvaror. Så när jag för någon vecka sedan fick tipset av Fredrik om en olivolja som skulle vara heeelt fantastisk, då var det liksom bara att slå till. Och mycket riktigt, det här är en fullständigt ljuvlig olja som rekommenderas å det allra varmaste. Den är producerad långt söderut i Italien, nere i Puglia, och finns att köpa härifrån.
Pasta
Lördag 5 maj 2012

Pasta primavera.

För en herrans massa år sedan blev jag introducerad till det här med persillade i en förtjusande liten kryddbod i Malmö. Persillade är en fransk kryddblandning som består av torkad persilja, ett gäng olika löksorter och salt – och blir som perfekt till den här vårpastan.
Pasta
Lördag 3 mars 2012

En rejäl vinterpasta för hungriga magar.

En gång, för en herrans massa år sedan, var jag ute med en bergsguide på Grands Montets i Argentière. På en av glaciärerna fick vi stränga order om att köra i exakt samma skidspår som guiden. Det var bara det att guiden ju var fransos och hade den där klassisk Clouseau-brytningen på sin engelska. Således levererade han väl inte riktigt den mening han hade hoppats på att leverera.
Pasta
Tisdag 6 september 2011

K**llpastan från down under.

Den här pastan finns det en liten fnissig historia till. Det är egentligen ett klassiskt recept från södra Italien, och finns till exempel med både i den här matbibeln och i en av Jamie Olivers kokböcker. Men den lysande fotografen Jonas Petersons (Silverfisken-bloggaren, då det begav sig) berättelse är helt enkelt så förtjusande, att den måste puffas lite extra för.
Pasta
Lördag 2 juli 2011

Pesto med kokosmjölk och lime.

Italien möter Asien i en grön blandning med sting. Förutom att vända ner pestoblandningen i en tallrik med rykande het pasta är den även perfekt att blanda med nypotatis som en mufflig sallad till grillad fisk eller kött. Eller, varför inte gratinera några pilgrimsmusslor med ett litet pestotäcke?