Lördag 11 februari 2012
Lantchips på ett lite annorlunda vis.
Skippa dippan och vidga vyerna! Det här är det perfekta tilltugget för både sällskapsmingel och sofistikerat ensamätande. Viktigt dock att det är de tunna lantchipsen som används, och att de är utan tillsatt kryddning (iallafall för den här varianten). Bäst blir det om du grillar chipsen direkt på en träbräda i ugnen, då blir det en perfekt blandning av både krispigt och krämigt och slipper bli geggigt.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
några stora nävar med tunna lantchips (neutrala i smaken)
några färska champinjoner
en mozarellaost
några repor färsk timjan
några matskedar av din godaste olivolja
några nypor chiliflingor
ev. lite flingsalt
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnstålig skärbräda i trä* med olivolja, och lägg upp chipsen på den. Skiva svampen så tunt du kan, dela mozarellan i bitar och lägg ovanpå chipsen. Avsluta med att strö över chiliflingor, timjan, ev. lite salt (beroende på hur salta dina chips är) och ringla över olivoljan. Sätt in i ugnen tills osten smälter och börjar få lite färg – det tar ca. 10 minuter. Ät direkt.
* För att skärbrädan ska bli tålig för ugnsvärme så smörjer du in den med matolja och låter den "bränna" i ugnen på 200° en sisådär tio minuter, tills oljan börjar bubbla. Ta ut brädan och låt svalna. Smörj på lite mer olja och gör om proceduren, fast nu fem minuter i ugnen.
Movits! & Timbuktu: Na Na Nah! (2011)