Lördag 28 juni 2014
Tre sandvikare på tallriken.
Sandvikare? Ja. Enligt Jennys mormor heter de så, de där mackorna man svänger ihop på kvällskvisten utifrån de allra godaste pålägg man kan uppbringa.
En av dessa sandvikare/crostini/småmackor serveras varm, en lite mer ljummen och en kall. De passar perfekt som "mitt-emellan-mat" när kanske en middag är för stor, eller något tilltugg för litet. Välj en, eller alla tre. Du bestämma – du vara chef över Sandvikarna!
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (förutom det grillade brödet):
Grön:
en bit chêvreost
några matskedar keso
en knippe färsk sparris
zucchini
citron
olivolja
smör
örtkryddblandning
rålakritspulver
färsk basilika
flingsalt
Röd:
ett mozarellaknyte
några skivor parmaskinka
ett gäng färska jordgubbar
balsamicokräm
färsk rosmarin
flingsalt & svartpeppar
Orange:
några persikor
en bit gorgonzolaost
pistagenötter
flytande honung
färsk timjan
olivolja
flingsalt
Så här gör du:
Grön: Lägg ner lika mycket chêvreost som keso tillsammans med en liten slurk olivolja i en bunke. Kör med en stavmix tills det blir en jämn kräm, smaksätt med örtkryddblandningen och salt. Hyvla zucchini i långa strimlor och lägg ner i en skål tillsammans med saft och zest från en citron och rikligt med olivolja. Låt marinera en stund. Grilla sparrisen. Ringla lite olivolja över brödskivorna och grilla eller stek dem så de får fin färg. Bred på rikligt med oströra på skivorna, lägg på några stjälkar sparris och lägg sedan på några strimlor zucchini med lite olja och citronzest. Garnera med basilikablad och strö över lite flingsalt och (japp!) rålakritspulver.
Röd: Skiva jordgubbarna och marinera dem i en skål tillsammans med lite balsamicokräm, några revor rosmarin och flingsalt. Grilla brödskivorna med lite olivolja. Dela mozarellaknytet mitt itu, och linda in varje knyte med parmaskinka – se till så osten blir helt täckt av skinkan. Grilla eller stek knytena runt om, på medelvärme i ca. 10 minuter (så de blir härligt krämiga i mitten). Dra itu knytena lite försiktigt och lägg ut dem på de grillade brödskivorna. Toppa med ett gäng jordgubbsskivor, lite extra balsamicokräm och flingsalt.
Orange: Sätt ugnen på 200°. Lägg ut brödskivorna på en plåt och ringla över olivolja. Skiva persikorna och lägg på brödet. Toppa med en rejäl bit gorgonzola och några hackade pistagenötter. Grädda i ugnen tills osten har smält och fått fin färg (tar ca. 10-15 minuter). Ringla över honung, lite flingsalt och lägg till sist på några revor timjan. Servera på studs.
Curtis Mayfield & the Impressions: I can't stay away from You (1967)