Måndag 11 juni 2012
Salsa verde in svedese.
Gräslök, dill och persilja samsas med lite ansjovis och en bit Västerbottenost. Ett klorofyllstint koncentrat av de svenskaste smaker och som passar till nästan precis vad som helst (nåja, kanske inte chokladmuffins). Vad sägs om kräm till en rostad skiva bröd, sås till grillat kött och fisk, gratinering till havskräftor, pesto till pasta och risotto eller varför inte som smaksättare till högtidernas inlagda sillar?
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
en näve persilja
en näve dill
en näve gräslök
2 vitlöksklyftor
saften från en halv citron
2-3 ansjovisar tillsammans med lite av spadet
1 msk dijonsenap
150 gr riven Västerbottenost
några matskedar olivolja
en liten slurk vitvinsvinäger
salt & peppar
Så här gör du:
Lägg ner persilja, dill och gräslök i en matberedare eller mixer. Riv ner vitlök och pressa i citron. Lägg ner ansjovis (tillsammans med lite av spadet), senap och den rivna osten. Mixa. Häll på några matskedar olivolja och en liten skvätt vinäger. Blanda igen. Fyll på med mer olivolja tills du får den konsistens du önskar. Smaka av. Behövs det kanske lite salt och peppar, eller mer citron?
Glada Hudik-teatern: Sverige (2010)