Söndag 22 september 2013
Söndagsfrukost med ett franskt prostituerat ägg.
Ja, det där kräver kanske sin förklaring... Dessa ugnsbakade ägg heter på franska 'oeuf en cocotte' där 'oeuf'' betyder ägg och 'cocotte' – ja, det andra då. Fast om sanningen ska fram är det även en glosa för någonting som är ugnsbakat i en liten gryta. Så, så var det med det.
Det här är ett perfekt tillbehör till en långfrukost, och går att variera i oändlighet. Lax, svamp, skinka, ost, sidfläsk... Jag har här gjort en enkel variant med bara chili och rosmarin och till det några skivor ugnstorkad parmaskinka och rostat bröd att doppa med.
Det här behöver du:
1 ägg
en slurk grädde
en liten skvätt olivolja
+ valfri smaksättning
salt + peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 180°. Smörj en liten ugnsfast form med olivolja. Knäck ett ägg i formen, ringla över lite grädde, strö över lite chiliflakes och hacka ner lite färsk rosmarin. Sätt in formen i mitten av ugnen ca. tio minuter tills gulan har stelnat så mycket som du önskar. Ta ut och ät medan ägget är varmt. Trevlig söndag, go vänner!