"Say cheeeeeeeese".
Nej, ett recept kan jag då rakt inte kalla det här. Däremot ett alternativt "äta-sätt" kanske? Den här lilla ostklimpen heter "Scamorza", är rökt (affumicata) och kommer från Puglia, allra längst söderut i Italien.
Den påminner en smula om mozzarella eftersom den görs på komjölk, men den är lite fastare i hullet, har en rundare smak och blir alldeles ljuvligt krämig när man värmer den. Den funkar alldeles ypperligt att slänga på pizzan eller att skiva tunt i en sallad, men bäst tycker jag ändå att den passar att gratinera. Tillsammans med ett gäng goda tillbehör blir det helt rätt både till en dåsig tisdagkväll och ett spralligt fredagsmys.
Och var kan man hitta den här lilla rackaren till ost då? Kanske inte i matbutiken runt hörnan, men i välsorterade ost- och saluhallar. Har du lyckan att bo någonstans mellan Ö-vik och Stockholm kan du nuförtiden också få den levererad direkt till dörren av det här gänget.
Det här behöver du:
en bit rökt scamorza-ost
en ugnsfast form/gjutjärnspanna
Tillbehör:
surdegsbröd, salami, skinka, grillade padrôns, oliver, nötter...
Så här gör du:
Sätt ugnen på 220°. Dela osten i bitar och lägg ner i en ugnsfast form eller liten gjutjärnspanna, i ett inte allt för tjockt lager. Ställ in formen i ugnen tills osten smält och fått gyllenbrun färg (tar ca. 20 minuter). Servera bums med dina väl valda tillbehör.
Att dricka till:
Gärna en iskall Peroni, eller någon annan ljus öl.
Nirvana: Big cheese (1989)