Torsdag 26 april 2012
Ett grönt och hett litet tilltugg.
Första gången jag fick upp ögonen för edamame var ett antal år sedan på restaurang East i Stockholm. Där serveras de rykande varma i sina baljor som tilltugg innan maten. Nuförtiden kan sojabönor hittas i frysdisken hos de flesta stora mataffärer, både med och utan sina baljor.
Om du vill läsa lite mer om den ökade sojabönskonsumtionen i världen, så har Lauren på The Holy Kale skrivit en mycket intressant, välformulerad och tänkvärd artikel just om detta – även om det kanske inte är helt upplyftande i alla avseenden.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
frusna edamame sojabönor (utan baljor)
olivolja
flingsalt
Olika smaksättningar:
Chiliflakes
Berbere (Etiopisk kryddblandning med bl.a chili, paprika, vitlök, spiskummin, koriander, bockhornsklöver, ingefära, nejlika och kardemumma)
Wasabi
Så här gör du:
Sätt ugnen på 180°. Lägg ut bönorna på en plåt eller i en stor form. Ringla över lite olivolja och så mycket kryddor du vill ha. Blanda runt. Ställ in i ugnen ca. 30-40 minuter tills bönorna är helt mjuka. Ta ut och låt svalna lite.
Mike Snow: Pretender (2012)