Måndag 3 april 2017
Nellys något oväntade röra.
Solen var på väg ner och kastade långa skuggor över Andernas bergsmassiv långt där borta vid horisonten, cyklarna stod nu prydligt parkerade längs husväggen och i bakgrunden kraxade gässen oförtrutet vidare. Vi sjönk ner i de stora fåtöljerna på altanen, dinglade en smula med benen och tittade på påfågeln som majestätiskt skred rakt över gräsmattan precis framför våra fötter. Det susade till lite i de höga trädkronorna.
Om en liten stund skulle middagens dukas fram, men först kom Nelly ut och serverade oss det här. Och vi tittade alla tre på varandra och insåg att det där var ju helt magiskt. Men, vad var det egentligen? Det kändes som om det var avokado, eller? Nötter var det iallafall, och kanske lite... lök. Eller?
Nu vet vi bättre. Och här är receptet, direkt från Chimbarongo Estate. Tack Nelly, för all denna fantastiska mat du serverade oss under dagarna vi var på besök.
RECEPTMAKARE: NELLY, CHIMBARONGO ESTATE, CHILE.
Det här behöver du:
(räcker till ca. 4-6 personer som tilltugg)
1 burk (300 gr) Philadelphiaost
2 mogna avocado
1/2 stor gul lök
två nävar med pistagenötter
nachos
salt & peppar
Så här gör du:
Hacka löken i små, små bitar. Bryn försiktigt i en skvätt olivolja tills de mjuknar och blir genomskinliga, då är de klara. Lägg upp på tallrik så länge och låt svalna.
Hacka pistagenötterna grovt. Häll ner ungefär hälften i en bunke tillsammans med Philadelphiaost, mosad avocado, salt och peppar. Blanda ihop. Häll sedan ner den avsvalnade löken och rör om. Smaka av. Behövs det mer salt eller kanske peppar?
Häll upp i en skål, strö över de sista pistagenötterna och hugg in med ett gäng nachos (och, som vanligt med avocado så blir den ju sjaskig i fägen efter några timmar, så gör inte röran allt för lång tid före du ska äta den).
Att dricka till? Eftersom det här receptet kommer från Cono Surs vingård i Chile måste jag ju såklart tipsa om något från den platsen. När vi var där blev vi serverade deras Sparkling Rosé men det verkar inte som man kan beställa den från Sverige – annars funkar deras Brut också finfint.
Jamiroquai: Nights out in the Jungle (2017)