Måndag 20 januari 2014
Små spröda knyten fyllda med kryddor från fjärran länder.
Samosa heter dessa origami-vikta godingar. Från början kommer de tydligen från Indien, jag åt dem för första gången i Kenya på det här stället och nu har jag då försökt mig på att göra en svensk variant av dem. Egentligen ska de göras på en speciell deg och sedan friteras, men eftersom jag och fritering inte går riktigt ihop (än) så förenklade jag en smula. Jag använde filodeg och grillade sedan knytena i ugnen istället – och det gick ju bra det med.
Till samosa har man någon typ av sås att doppa knytena i. Jag har här gjort tre olika varianter som alla är enkla att svänga ihop. Är du riktigt seriös gör du istället en egen chutney på tamarind.
Vill du inte fylla knytena med denna potatisröra så går det såklart hur bra som helst att byta ut till något annat du gillar. Kanske prova med köttfärs och till det servera guacamole? Eller kanske fylla knytena med fetaost och till det ha en god fikonkompott?
Det här behöver du till ca. 18 knyte:
1 pkt filodeg
ett gäng potatisar
2 nävar gröna ärtor
1 lök
en msk färsk ingefära (rives)
1 msk kummin
1 msk garam masala (kryddblandning)
en nypa chili
saften från en citron
färsk koriander
några msk smör
salt
Så här gör du:
Börja med att ta ut filodegen från frysen (den ska nämligen tina 1.5 timme innan den kan användas).
Skala och koka potatisen, låt svalna lite och hacka den sedan grovt. Hacka löken. Lägg ner kummin och garam masala i en torr, varm stekpanna och låt kryddorna rostas lite så de får mer smak. Häll i en rejäl klick smör i stekpannan, stek löken genomskinlig och lägg sedan i potatis, ärtor, en nypa chili och riv ner ingefära. Blanda runt i stekpannan så att potatisen får lite färg. Pressa över saften från citron och smaka av med salt och om det kanske behövs mer av någon krydda. Låt potatisblandningen svalna och hacka sedan ner koriandern.
Sätt ugnen på 200°. Ta ut filodegen ur sin förpackning och veckla ut den till en rektangel. Smält en klick smör. Skär filodegen i ca. 4 cm långa remsor (längs kortsidan). Till varje samosa behöver du två lager filodeg. Lägg resten av degen i en plastpåse, så torkar de inte ihop innan du ska börja vika dem. Lägg en klick potatisröra på remsorna och vik sedan enligt min bildserie ovan. Verkar det fullständigt obegripligt så kolla in den här filmen. Efter några knyten får man in snitsen, kan dock vara lite knepigt i början! Förslut knytet genom att pensla på lite smält smör som "lim" och tryck sedan till. Lägg upp på plåt, och fortsätt sedan med de andra knytena.
När alla knyten är vikta, penslar du dem med det smälta smöret och sätter in dem i ugnen tills de får fin gyllenbrun färg (ca. 15 minuter). Servera dem ljumma med någon (eller alla!) av såserna.
Tre sorters såser:
Honungssoja:
5 msk soja
2 vitlöksklyftor (pressas)
3 msk flytande honung
1 msk citronsaft
2-3 msk vatten
en nypa chiliflakes
Så här gör du:
Blanda ihop alla ingredienserna i en skål.
Korianderyoghurt:
1 kruka koriander (gillar du inte det, byt mot storbladig persilja)
1 vitlöksklyfta (pressas)
en bit färsk ingefära (rives)
1 tsk kummin (rostas i torr stekpanna först)
3 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
200 gr turkisk yoghurt
salt
Så här gör du:
Hacka koriandern grovt. Lägg ner den i en skål tillsammans med allt (förutom yoghurt). Kör med stavmixer tills det blir en slät sås. Häll i yoghurten och rör ihop med en sked.
Kryddig mangosalsa:
3 msk färdigköpt Mango Chutney på burk
1 msk vatten
en näve färska (eller frusna) bitar mango
1 msk farinsocker
en bit färsk ingefära (rives)
1 msk garam masala
chiliflakes (så mycket du klarar av)
salt
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser (utom mangobitarna) i en skål. Häll sen ner mango och kör några varv med stavmixer.
Att dricka till? Varför inte prova en kenyansk Tusker eller en Dawa?
Aretha Franklin: Walk on by (1964)