Lördag 8 december 2012
En klassisk Jansson i lite ny skepnad.
Precis som vanligt, fast ändå inte. Det här är en liten annorlunda men naggande god munsbit av en Janssons frestelse. Perfekt att svänga ihop till en tidig lördagkväll i december!
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
10-12 st små potatisar (här har jag använt mandelpotatis)
1/2 dl salt
10 ansjovisfileér (nästan en hel burk)
2 msk ansjovisspad
3 msk smör
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vispgrädde
2 rågade msk Philadelphiaost
ströbröd
olivolja
svartpeppar
gräslök
Tillbehör:
ev. mixerstav
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i en kastrull med vatten. Häll i saltet (japp, det ska vara så mycket – det gör att potatisen blir så där härligt sega och lite skrynkliga). Låt koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i 10 minuter. När potatisen kokat klart, häller du bort vattnet och låter dem svalna en aning. Dela dem mitt itu, och lägg ner i en ugnsfast form. Häll över olivolja och ströbröd, blanda runt ordentligt så alla potatisbitarna blir täckta med panering. Ställ in potatisen i ugnen, och låt dem rostas i ca. 30 minuter tills de är klara.
Under tiden hackar du lök och vitlök fint. Häll i några rejäla klickar smör i en stekpanna, tillsammans med lite olivolja. Hetta upp tills det slutar att bubbla. Häll i löken och sänk värmen till medel. Låt löken stekas till den blir mjuk och genomskinlig (inte bränd).
Hacka ansjovisfileérna grovt och häll i dem i pannan tillsammans med ansjovisspad och grädde. Låt krämen koka ihop lite. Krydda med lite svartpeppar. Stäng sedan av plattan och låt allt svalna en aning. Klicka i Philadelphiaost och blanda runt. Vill du ha en slätare kräm, så kör du en liten stund med en stavmixer till löken har finfördelats. Ställ krämen i kylskåpet för att svalna (det går såklart bra att göra krämen i förväg, då behöver du ju bara ha koll på att potatisen blir färdig).
När potatisen har blivit ljummen, är det dags för servering! Ställ antingen fram en skål med Janssonkräm eller om du väljer att göra färdiga munsbitar till dina gäster. Strö över lite hackad gräslök och servera med en iskall Aalborg Jubilæums Akvavit.
W.A. Mozart (Mozart oboe quartet): Gran partita B flat Major (KV 361) Adagio (2001)