Skockor, brynt smör, löjrom, kantareller, parmachips och gräslök.
R-å-r-a-k-a, detta ord som med mina rrrrrrrrullande skånska "r" alltid låter lika besynnerligt när jag ska försöka uttala. Denna lilla goding (rårakan alltså...) som i vanliga fall bara görs på potatis och en klick smör, och som inte alls är så lätt att grädda i stekpannan som varje recept låter påskina att det ska vara. Antingen fastnar den, eller så fastnar den inte alls utan smulas sönder helt, eller så blir den sumpig och inte alls så krispig som man vill ha den.
Så, jag funderade på om man skulle kunna göra dem på något annat sätt, som också gör det enklare att göra fler i taget. Och så tänkte jag att jordärtskockor är ju gott, och löjrom... och kantareller... och... ja, så blev det vips en helt ny hösträtt.
recept: sofija torebo strindlund
Det här behöver du (till en rejäl portion):
1 potatis
2-3 jordärtskockor (så det blir lika mycket som av potatisen)
25 gr smör (glömde jag att ha med på 'ingrediensbilden' ovan... sorry)
1 msk smetana (eller creme fraiche)
1 msk löjrom
1 skiva parmaskinka
en liten näve kantareller
några gräslöksstrå
salt och lite vitpeppar
Tillbehör:
hushållspapper
rivjärn
bunke
bakplåtspapper
Så här gör du:
Att göra i förväg: Sätt ugnen på 90° och lägg parmaskinkan på ett galler i ugnen för att långsamt ugnstorka. Efter ungefär en timme har du ett alldeles perfekt knaprigt parmachips.
Sätt ugnen på 220°. Tvätta potatisen och skala skockorna. Riv dem på grövsta sidan av järnet och sprid sedan ut på hushållspapper för att vätska ur – lägg även papper över och 'tryck till', så får du bort än mer av vatten.
Smält nästan allt smöret (spara lite till svampstekning!) på hög värme i kastrull, när det slutar bubbla och fräsa tar du bort kastrullen från värmen. Ta en sked och skopa ur allt skum som ligger på ytan, så det bara blir det brynta smöret kvar i kastrullen.
Lägg ner den rivna potatisen och jordärtskockorna i en bunke tillsammans med det brynta smöret. Salta lite, och blanda om ordentligt. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt, och klutta ut potatis- och skockblandningen. Sprid sedan ut blandningen till ett tunt, tunnt lager. Sätt in i ugnen tills de får fin gyllenbrun färg och har blivit lite knapriga i kanterna (det tar ca. 15 minuter). Under tiden rensar du svampen och steker den med en klick smör och en puff av vitpeppar.
När rårakorna är färdiga, lyfter du ut dem ur ugnen, lossar dem försiktigt från bakplåtspappret med en stekspade och lägger över dem på tallrik. Lägg på en klutt med smetana och en lika stor hög med löjrom. Strö kantareller runt om tillsammans med parmachips som du smular i lite mindre bitar. Klipp över gräslök och servera på studs.
Att dricka till:
En ljus öl – eller varför inte slå på stort och servera en knastertorr champagne till!
Ison & Fille: Länge leve vi (2014)