Lördag 27 juli 2013
Ett grillat kålhuvud och en argentinsk röra.
Att grilla vitkål ger den en helt annan smak än att knapra på den färsk, den blir både sötare och framförallt mycket lenare i smaken. Här sällskapar den tillsammans med syrligt het chimichurri och salta parmachips och funkar då alldeles förträffligt som både tillbehör till grillat kött, eller som en egen liten paradrätt på buffébordet. Smaklig spis, vetja!
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
1/2 vitkålshuvud
några skivor parmaskinka
olivolja
Chimichurri:
3 rejäla nävar storbladig persilja
några revor färsk oregano
1-2 färska röda chilifrukter
3 vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
saften från nästan en halv citron
<1.5 dl olivolja
salt & svartpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 90°. Lägg ut skivorna med parmaskinkan på ett galler och ställ in i ugnen tills de blir hårda (tar nästan en halvtimme). Lägg åt sidan för att svalna.
Öka värmen på ugnen till 180° (eller kör igång grillen om du hellre vill använda den). Ta bort de yttersta bladen från vitkålshuvudet, dela det mitt itu och sedan i några klyftor. Lägg i en ugnsfast form och pensla över med olivolja. Sätt in i ugnen (eller lägg på grillen) tills kålen är mjuk och har fått fin färg (tar drygt en halvtimme i ugnen, och lite kortare tid på grillen).
Hacka persilja, oregano, chili och vitlök i små, små bitar (eller om du hellre vill använda dig av en mixer här). Fyll på med vinäger, citronsaft, salt, peppar och nästan all olivolja. Smaka av och späd sedan ut med resten av olivoljan till en lagom rinnig konsistens.
Ringla chimichurrin över de nygrillade vitkålsbitarna, dela parmachipsen i bitar och smula över. Servera medan kålen fortfarande är ljummen.
Ellie Goulding: Anything could happend (2012)