Måndag 19 november 2012
Några naggande goda (och väldigt enkla) tillbehör till höstens mat.
Vi har den otroliga förmånen att ha vänner med egen lammuppfödning, så nu på hösten får vi levererat det mest fantastiska och smakrika kött man kan tänka sig. Här trängs racks med sadel, bog med färs och en och annan fiol. I år provade vi även på att beställa lite rökt kött. Och milde tid! Helt ljuvligt. Mört så det nästan smälter i munnen, och smaken påminner mer om viltkött än om just lamm.
Dock rekommenderas inte att förvara det rökta köttet ute på altanen i några lager av plastpåsar. Iallafall inte om du har ett gäng skator som huserar runt tomten. Mer säger jag inte. Men, det var onekligen för väl att vi hann sätta tänderna i det mesta av köttet – innan de där räliga flygfäna tog över...
Dessa tillbehör passar såklart bra till all sorts lammkött – inte bara det rökta.
Sötpotatisgratäng:
ett gäng sötpotatisar
några färska röda chilifrukter
några klyftor vitlök
olivolja
flingsalt
några revor färsk timjan
balsamvinäger
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175°. Skala sötpotatisen och skiva den tunnt (gärna på snedden, så blir det lite längre skivor). Sär chili och vitlök tunnt. Häll lite olivolja i botten på en ugnsfast form och varva sedan sötpotatis, chili och vitlök några lager (inte för tjockt, då blir gratängen lätt sumpig). Avsluta med ytterligare olivolja, några revor timjan och några nypor flingsalt. Blanda runt. Sätt in i ugnen ca. 30-40 minuter. Kolla med jämna mellanrum så det inte bränns vid. Eventuellt kanske du måste vända lite försiktigt på potatisarna någon gång under tiden.
När gratängen är klar, tar du ut den från ugnen och ringlar över lite balsamvinäger. Strö gärna över lite extra timjan också.
Coleslaw:
Vit- eller spetskål
creme fraiche
örtsalt (här har jag använt min italienska favorit Oris som innehåller mycket örter)
olivolja
ev. en gnutta stark senap
Så här gör du:
Strimla kålen tunnt. Lägg ner i en skål. Häll i creme fraiche, örtsalt och ev. en liten klick senap. Blanda runt och smaka av. Bestäm själv hur krämig du vill att din coleslaw ska vara (till min skål på bilden har jag använt ungefär en halv burk creme fraiche). Om du gör blandningen i förväg, förvara den då i kylen med lite plast över. Vid servering häller du så bort den där extra vätskan som har bildats – och blandar ihop röran igen.
Chèvrekräm:
1 bit (ca. 5 cm) chèvre (getost)
250 gr naturell keso
olivolja
salt + svartpeppar
ev. några droppar saft från en citron
Så här gör du:
Häll ner keso i en bunke tillsammans med chévre (delad i små bitar) och lite olivolja. Använd en stavmixer och kör tills det blir en riktigt jämn och fluffig kräm. Smaka av med lite salt, peppar och ev. lite citronsaft. Ringla över några droppar olivolja vid servering.
Lamb: Gabriel (2001)