Onsdag 21 juni 2011
Grillad brieost med massor av nötter och torkad frukt.
Som ett eget litet tilltugg, eller som en del av buffén. Grilla Brieosten i ugnen, eller om du hellre vill direkt ute på grillen. Väljer du grillen måste du linda in allt i aluminiumfolie innan du lägger det på gallret, och så får du räkna med att osten blir färdig på halva tiden. Tyvärr missar man den fina ytan på alla nötter och frukter vid grillning, men; du bestämma – du vara chef.
Det här behöver du:
1 Brietårta (chêvreost funkar också finfint – ger lite mer karaktär i smaken) i lämplig storlek
en salig blandning av de nötter och torkade frukter du vill ha med
(valnötter, hasselnötter, jordnötter, pinjenötter, russin, aprikos, fikon, dadlar, pumpafrö...)
flytande honung
flingsalt
Sätt ugnen på ca 180°. Lägg osten på en ugnsfast form eller fat. Hacka nötter och frukter grovt och lägg ovanpå osten. Ringla över rikligt med honung och strö på flingsalt. Ställ in i ugnen ca. 10 minuter. Ha lite koll med jämna mellanrum så inte nötterna bränner vid. Osten är klar då den känns mjuk och krämig när du puffar lite försiktigt på den. Dekorera gärna med några näpna penseér och lite färska örtkryddor – för syns skull.
Till detta sitter ett glas Sauvignon Blanc som perfekt – gärna från Sancerre i Frankrike (tex. det här).