Lördag 17 mars 2012
Norrbotten möter norra Italien i en lyxig kombo.
Enkelt, gott och härligt lyxigt. Några små munsbitar att svänga ihop – närhelst andan faller på.
Det här behöver du:
en bit vällagrad parmesanost
löjrom
crème fraiche
några dillkvistar
svartpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Riv parmesanosten grovt. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt och klicka ut osten till små cirklar. Platta till dem lite så de blir tunna. Ställ in i ugnen ca. fem minuter, tills osten har smält. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt med en kniv.
Klicka på crème fraiche, löjrom och överst en lille dillkvist och lite nymald svartpeppar.
Att dricka till:
Bubblor, bubblor, mera bubblor! Varför inte prova en italiensk variant?
Det finns några (dock inte så många) att välja på bland Systembolagets ordinarie sortiment, men om man botaniserar lite i beställningssortimentet så dyker det upp några fler att välja på, tex Drusian Valdobbiadene Superiore Brut (för 109 riksdaler). Namnet Valdobbiadene kommer från staden med samma namn som ligger strax norr om Venedig, vid foten av alperna. Här i krokarna produceras de mesta av Italiens prosecco. Denna torra variant av bubblor från Drusian passar perfekt både till fisk och skaldjur – och så löjrom från Kalix då förstås. Cin cin!