fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify
  • Hem
  • Mat & Dryck
  • Smått
  • Ugnsglaserad kvitten med chili och ingefära

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva

kvitten, recept, ugnsglacerad, grillad, glaserad, kvittenmarmelad, kompott, quince, recipe, glazed, glaze, marmalade, jelly, slow food, tillbehör, ost, ostbricka, chevre, manchego, ostar, kompott, tilltugg, sirap, syrup, I huvudet på Elvaelva 

Tisdag 3 december 2013

Hur kan någonting så gult, bli så rött?

Ja, det är onekligen en bra fråga. Tror dock att det har någonting att göra med kombinationen syra, sötma och många timmars värme. Kvitten (Cydonia Oblonga) heter iallafall denna gula frukt som ser ut som ett förvuxet äpple med beige fruktkött. Du hittar dem lättast i de utländska (vilket jädrans ord, hjälp mig gärna med ett bättre!) frukt- och grönsaksaffärerna.

Kvitten är ett träd som kan bli upp till 6 meter högt och som på våren ger de vackraste pärlemorskimrande blommor. Frukten härstammar från både antiken och gamla romarriket, nuförtiden växer den dock mest som både odlad och vild variant i området kring Balkan och Turkiet men har du turen att bo i södra delen av Sverige kan den även gilla att växa där.

Smaken är sur, besk, sträv och allmänt eländigt om du försöker tugga på dem direkt. Det här är en frukt som kräver lite slow food för att komma till sitt rätta, men det är värt alla timmarna – lovar. För resultatet blir det en härlig blandning av sött, vanilj, kryddigt sting, tomat och chutney... Ja, ni fattar. Inte helt lätt att förklara, men det blir en väldigt trevlig och annorlunda smakupplevelse.

Den här glaserade varianten är perfekt att ha till en bit mogen chêvre- eller manchego-ost och den ljuvliga sirapen som blir över kan säkert användas till en massa annat spännande, jag funderar allvarligt på att testa att göra kvittenglass. Någon som provat?


recept: Sofija Torebo Strindlund

Det här behöver du:
2-3 kvitten (beroende på storlek)
2 dl äppelcidervinäger (går bra med rödvinsvinäger också)
3 dl råströsocker
3 dl vatten
en bit färsk ingefära
en nypa chiliflakes efter behag
1 bit mogen chêvre- eller manchego-ost

Så här gör du:
Sätt ugnen på 120°. Ta fram en djup ugnsfast form, tex. en kakform. Dela kvitten i rejäla skivor, skär bort kärnhuset. Varva kvitten, chili, riven ingefära och socker i formen. Häll över vatten och vinäger. Sätt in i ugnen (blanda om försiktigt några gånger under tiden) tills kvitten har blivit djupröd och mjuk – det tar ungefär (håll i dig) 12 timmar. Låt svalna och stjälp sedan upp på glasburk med tättslutande lock, så håller de länge.

Att dricka till?
Här går jag helt bet inser jag, så ni får gärna hjälpa mig om ni har något förslag!

 

musik spotify v2 Anouar Brahem: Conte de l'incroyable amour (1992) 

 
 
 
 
 
 
0
0
0
s2smodern
Smått
Torsdag 16 november 2017

Italiensk frukost med kaki, ricotta och rosmarin.

Jag ska väl ärligt säga att jag aldrig riktigt hittat något bra användningsområde för de där orangeröda frukterna som finns i butikerna nu på hösten. Inte förrän nu då, och allt tack vare Paola och hennes frukostar i Trastevere...
Smått
  Måndag 3 april 2017

Nellys något oväntade röra.

Solen var på väg ner och kastade långa skuggor över Andernas bergsmassiv långt där borta vid horisonten, cyklarna stod nu prydligt parkerade längs husväggen och i bakgrunden kraxade gässen oförtrutet vidare. Vi sjönk ner i de stora fåtöljerna på altanen, dinglade en smula med benen och tittade på påfågeln som majestätiskt skred rakt över gräsmattan precis framför våra fötter. Det susade till lite i de höga trädkronorna. 
Smått
Annandag Jul 2016

Sverige har sitt smör, Italien sin olivolja, Mallorca sin sobrasada, Grekland sin tzatziki, arabvärlden sin hummus och Chile sin...

Aji Pebre. Det vill säga, det där lilla tillbehöret som ska sällskapa brödet vid matbordet. På vår resa till Chile i höstas var nog detta det allra första vi fick stifta bekantskap med i matväg. Det fanns liksom överallt, oavsett om det var en liten enkel fiskrestaurang vid havet, den lite finare restaurangen på hotellet, eller hålet-i-väggen-stället vid vägkanten. Och, den smakade alltid lite olika.
Smått
Söndag 31 maj 2015

Inte så himla märkvärdigt – men gott.

Banka ut en bit kött, strössla på massor av gott, rulla ihop, skär i bitar – ät. Det här är det perfekta lilla tilltugget innan maten ska serveras, eller som en del av försommarens buffédukningar, eller helt enkelt bara som en egen liten måltid när andan faller på.
Smått
    Måndag 13 oktober 2014

Skockor, brynt smör, löjrom, kantareller, parmachips och gräslök.

R-å-r-a-k-a, detta ord som med mina rrrrrrrrullande skånska "r" alltid låter lika besynnerligt när jag ska försöka uttala. Denna lilla goding (rårakan alltså...) som i vanliga fall bara görs på potatis och en klick smör, och som inte alls är så lätt att grädda i stekpannan som varje recept låter påskina att det ska vara. Antingen fastnar den, eller så fastnar den inte alls utan smulas sönder helt, eller så blir den sumpig och inte alls så krispig som man vill ha den.
Smått
  Tisdag 2 september 2014

"Say cheeeeeeeese".

Nej, ett recept kan jag då rakt inte kalla det här. Däremot ett alternativt "äta-sätt" kanske? Den här lilla ostklimpen heter "Scamorza", är rökt  (affumicata) och kommer från Puglia, allra längst söderut i Italien.
Smått
  Lördag 28 juni 2014

Tre sandvikare på tallriken.

Sandvikare? Ja. Enligt Jennys mormor heter de så, de där mackorna man svänger ihop på kvällskvisten utifrån de allra godaste pålägg man kan uppbringa.
Smått
Måndag 20 januari 2014

Små spröda knyten fyllda med kryddor från fjärran länder.

Samosa heter dessa origami-vikta godingar. Från början kommer de tydligen från Indien, jag åt dem för första gången i Kenya på det här stället och nu har jag då försökt mig på att göra en svensk variant av dem. Egentligen ska de göras på en speciell deg och sedan friteras, men eftersom jag och fritering inte går riktigt ihop (än) så förenklade jag en smula. Jag använde filodeg och grillade sedan knytena i ugnen istället – och det gick ju bra det med. 
Smått
  Tisdag 3 december 2013

Hur kan någonting så gult, bli så rött?

Ja, det är onekligen en bra fråga. Tror dock att det har någonting att göra med kombinationen syra, sötma och många timmars värme. Kvitten (Cydonia Oblonga) heter iallafall denna gula frukt som ser ut som ett förvuxet äpple med beige fruktkött. Du hittar dem lättast i de utländska (vilket jädrans ord, hjälp mig gärna med ett bättre!) frukt- och grönsaksaffärerna.
Smått
Söndag 22 september 2013

Söndagsfrukost med ett franskt prostituerat ägg.

Ja, det där kräver kanske sin förklaring... Dessa ugnsbakade ägg heter på franska 'oeuf en cocotte' där 'oeuf'' betyder ägg och 'cocotte' – ja, det andra då. Fast om sanningen ska fram är det även en glosa för någonting som är ugnsbakat i en liten gryta. Så, så var det med det.
Smått
Lördag 27 juli 2013

Ett grillat kålhuvud och en argentinsk röra.

Att grilla vitkål ger den en helt annan smak än att knapra på den färsk, den blir både sötare och framförallt mycket lenare i smaken. Här sällskapar den tillsammans med syrligt het chimichurri och salta parmachips och funkar då alldeles förträffligt som både tillbehör till grillat kött, eller som en egen liten paradrätt på buffébordet. Smaklig spis, vetja!
Smått
Söndag 3 mars 2013

Tre ynka ingredienser blir till ett alldeles ljuvligt fluff.

För ungefär ett år sedan virradejag, mamma och lillebror runt några dagar i Amsterdam. Längs en av de otaliga små kanalgatorna snubblade vi över en liten mataffär. Butiksägaren var en passionerad italienare med stark hemlängtan, och hävdade å det allra bestämdaste att det var just den här krämen jag skulle köpa – tillsammans med deras nybakade bröd och lite god skinka. Och, han hade så klart helt rätt.
Smått
Lördag 8 december 2012

En klassisk Jansson i lite ny skepnad.

Precis som vanligt, fast ändå inte. Det här är en liten annorlunda men naggande god munsbit av en Janssons frestelse. Perfekt att svänga ihop till en tidig lördagkväll i december! 
Smått
Måndag 19 november 2012

Några naggande goda (och väldigt enkla) tillbehör till höstens mat.

Vi har den otroliga förmånen att ha vänner med egen lammuppfödning, så nu på hösten får vi levererat det mest fantastiska och smakrika kött man kan tänka sig. Här trängs racks med sadel, bog med färs och en och annan fiol. I år provade vi även på att beställa lite rökt kött. Och milde tid! Helt ljuvligt. Mört så det nästan smälter i munnen, och smaken påminner mer om viltkött än om just lamm.
Smått
Söndag 28 oktober 2012

Anklevermousse, cognac, stekta äpple och rosmarin.

Det är onekligen lite kontroversiellt det här med att äta anklever. Framför sig tornar gärna bilden upp av en fastspänd anka, tvångsmatad för att bli som riktigt fet och få en lever som vi sen älskar att sätta tänderna i (sådärja, då har ni den bilden tydlig och klar på näthinnan...). 
Smått
Lördag 28 juli 2012

En grillad macka de luxe.

Det finns mackor, och så finns det mackor. Att grilla mozarella är ljuvligt, den blir alldeles krämig i mitten (ungefär som en burrata) och smaken blir både fylligare och lenare på samma gång.
Smått
Måndag 11 juni 2012

Salsa verde in svedese.

Gräslök, dill och persilja samsas med lite ansjovis och en bit Västerbottenost. Ett klorofyllstint koncentrat av de svenskaste smaker och som passar till nästan precis vad som helst (nåja, kanske inte chokladmuffins). Vad sägs om kräm till en rostad skiva bröd, sås till grillat kött och fisk, gratinering till havskräftor, pesto till pasta och risotto eller varför inte som smaksättare till högtidernas inlagda sillar? 
Smått
Söndag 3 juni 2012

Inte ett dugg bildsköna, men förtjusande goda.

Jag hade en gång en kollega som störde sig å det grövsta på mitt sätt att uttrycka mig emellanåt. Så, den här är till dig Jocke: P-i-z-z-a-k-n-o-r-r-v-a-r. Just det, knorrvar. Inte snurror, bullar, knyten eller något annat vedertaget. Utan knorrvar, helt enkelt.
Smått
Torsdag 26 april 2012

Ett grönt och hett litet tilltugg.

Första gången jag fick upp ögonen för edamame var ett antal år sedan på restaurang East i Stockholm. Där serveras de rykande varma i sina baljor som tilltugg innan maten. Nuförtiden kan sojabönor hittas i frysdisken hos de flesta stora mataffärer, både med och utan sina baljor.
Smått
Söndag 8 april 2012

Nyckeln till framgång är lite sprit, en rejäl snurr och locket på.

Det här med att pochera ägg är inte så komplicerat som det ger sken av att vara. Ättikan hjälper till att få vitan att stelna, vattenvirveln att samla ihop ägget till en boll och att låta allt sjuda långsamt gör ägget precis så där ljuvligt krämigt i mitten.
Smått
Lördag 17 mars 2012

Norrbotten möter norra Italien i en lyxig kombo.

Enkelt, gott och härligt lyxigt. Några små munsbitar att svänga ihop – närhelst andan faller på.
Smått
Onsdag 29 februari 2012

Hurtigbullefrulle?

Fluffiga pannkakor med mycket nyttigheter och lite mjöl. Skippa havregrynsgröten och sätt tänderna i härliga tjockpannkakor med smak av kokos.
Smått
Lördag 11 februari 2012

Lantchips på ett lite annorlunda vis.

Skippa dippan och vidga vyerna! Det här är det perfekta tilltugget för både sällskapsmingel och sofistikerat ensamätande. Viktigt dock att det är de tunna lantchipsen som används, och att de är utan tillsatt kryddning (iallafall för den här varianten). Bäst blir det om du grillar chipsen direkt på en träbräda i ugnen, då blir det en perfekt blandning av både krispigt och krämigt och slipper bli geggigt.
Smått
Lördag 13 augusti 2011

Börjar du tröttna på sommarens grilltillbehör och flottiga guckor?

Då finns räddningen här. Krispig, syrlig, salt och söt. Passar som sällskap till både kött, fisk och fågel.
Smått
Söndag 10 juli 2011

Ibland behöver det inte vara mer komplicerat än så här.

Några få ynka råvaror – maximal utdelning med smak. Ett perfekt litet tilltugg till sommarmaten, antingen som egen liten förrätt eller som tillbehör till något annat.
Smått
Onsdag 21 juni 2011

Grillad brieost med massor av nötter och torkad frukt.

Som ett eget litet tilltugg, eller som en del av buffén. Grilla Brieosten i ugnen, eller om du hellre vill direkt ute på grillen. Väljer du grillen måste du linda in allt i aluminiumfolie innan du lägger det på gallret, och så får du räkna med att osten blir färdig på halva tiden. Tyvärr missar man den fina ytan på alla nötter och frukter vid grillning, men; du bestämma – du vara chef.
Smått
Fredag 10 juni 2011

Danskfiorentinska godingar.

Danmark möter Florens. Riktiga Crostini Fiorentini görs med stekt kycklinglever, kapris, sardeller och marsalavin – bland annat. Det här är dock ett hänsynslöst modifierat hemmabygge, som påminner lite om originalet i smaken. Passar perfekt som aptitretare inför en middag, eller som ljummet tilltugg en sommarkväll.