Fredag 10 juni 2011
Danskfiorentinska godingar.
Danmark möter Florens. Riktiga Crostini Fiorentini görs med stekt kycklinglever, kapris, sardeller och marsalavin – bland annat. Det här är dock ett hänsynslöst modifierat hemmabygge, som påminner lite om originalet i smaken. Passar perfekt som aptitretare inför en middag, eller som ljummet tilltugg en sommarkväll.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Ingredienser (munsbitar till 3-4 personer):
2 hg dansk grovmalen leverpastej (finns att köpa i charkdisken på de flesta matbutiker)
1/2 baguette
1 knippe storbladig persilja
1-2 tsk sambal oelek (eller så mycket du tål...)
1 handfull kapris
1 klyfta vitlök
nästan 1 dl god olivolja
salt + svartpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på ca. 200°. Blanda leverpastej, sambal oelek, riven vitlök, hackad persilja, salt, peppar och (om du gillar) även några hackade kaprisar (annars kan du spara dem till garnering) tillsammans med olivoljan i en skål. Konsistensen ska bli lite lös, ungefär som risgrynsgröt (ja, det var ju en fantastisk jämförelse...).
Så här långt kan du förbereda och spara röran i kylen någon dag, om du inte vill använda allt på en gång. Skär upp brödet och lägg det på en plåt med lite bakplåtspapper. Klicka ut röran på skivorna, ringla över lite olivolja och ställ in i ugnen, ca. 10 minuter – tills godingarna har fått lite färg. Garnera med kapris, persilja och lite flingsalt.
Njut med ett glas iskall chardonnay eller en likasinnat kall öl.
Melody Gardot: Our love is easy (2009)