Lördag 28 juli 2012
En grillad macka de luxe.
Det finns mackor, och så finns det mackor. Att grilla mozarella är ljuvligt, den blir alldeles krämig i mitten (ungefär som en burrata) och smaken blir både fylligare och lenare på samma gång.
Vill du inte grilla den tillsammans med skinka, går det alldeles utmärkt naturell. Se då bara till att vara ändå mer försiktigt vid grillen, eftersom den lätt smälter och rinner bort. Gott att äta till är då grillade aprikoser, lite honung och någon reva rosmarin – eller varför inte en körsbärskompott.
Det här behöver du:
1 mozarellaboll
några skivor prosciutto (eller någon annan god tunt skivad skinka)
en näve örtkryddor
rostade små tomater (rostas långsamt på låg värme i ugnen några timmar)
skivor av gott bröd
olivolja
salt & peppar
Så hör gör du:
Kör igång grillen. Klä in mozzarellaosten med skinka och se till att den blir helt inlindad, utan någon glipa. Skär skivor av brödet och pensla med olivolja. Lägg bröd och mozarellaknyte på grillen. Knytet ska grillas långsamt för att inte smälta alltför fort, så lägg det längst kanten och vänd runt med jämna mellanrum. Lägg gärna på lite färska örter direkt på glöden, för både härlig doft och smak.
När osten är riktigt mjuk är den klar. Ta upp, dela i bitar och lägg ovanpå brödskivorna tillsammans med delade tomater, salt och peppar. Ringla på olivolja och strö över lite örter. Skynda och ät innan osten svalnar!