Söndag 3 mars 2013
Tre ynka ingredienser blir till ett alldeles ljuvligt fluff.
För ungefär ett år sedan virradejag, mamma och lillebror runt några dagar i Amsterdam. Längs en av de otaliga små kanalgatorna snubblade vi över en liten mataffär. Butiksägaren var en passionerad italienare med stark hemlängtan, och hävdade å det allra bestämdaste att det var just den här krämen jag skulle köpa – tillsammans med deras nybakade bröd och lite god skinka. Och, han hade så klart helt rätt.
Dagen efter blev jag helt enkelt tvungen att gå tillbaka till butiken och fråga vad krämen innehöll, och blev onekligen lite förvånad. För, inte var det mycket, inte. Men – väldigt gott.
Det här behöver du:
250 gr Mascarpone (en hel burk)
ca. 60 gr Gorgonzola-ost
en rejäl slurk Prosecco (eller annat bubbligt torrt vitt vin)
Tillbehör:
Marcona-mandlar
prosciutto
surdegsbröd
ugnsrostade småtomater...
Så här gör du:
Stjälp ner mascarpone i en bunke tillsammans med smulad gorgonzola. Häll ner en halv deciliter prosecco och blanda ihop allt med elvisp tills det blir en jämn smet. Fyll på med prosecco till fluffet ungefär blir som mjukglass i konsistens. Färdigt!