Torsdag 16 november 2017
Italiensk frukost med kaki, ricotta och rosmarin.
Jag ska väl ärligt säga att jag aldrig riktigt hittat något bra användningsområde för de där orangeröda frukterna som finns i butikerna nu på hösten. Inte förrän nu då, och allt tack vare Paola och hennes frukostar i Trastevere...
För det handlar såklart om frukten som heter kaki, persimon och ibland även nämns sharonfrukt (även om den inte riktigt är samma sak, då den kommer från Israel och de övriga från Kina – nåja). Det som är viktigt när man ska använda kaki är att den ska vara riktigt mogen, dvs. ytan på frukten ska lite kännas som om den är 'övermogen'. Ungefär så där mjuksladdrig och sumpig som ett kasst plommon gör – då vet du att kakin är som allra sötast och godast.
Sen inser jag också att det inte är helt lätt för oss nordbor att få tag på sån där ljuvlig ricotta som handlas dagsfärsk i Trastevere, så där får vi helt enkelt ha lite fantasi när vi tuggar i oss den plastförpackade varianten från kyldisken i affären... Behöver vi inte osten på studs är annars ett finfint tips att beställa hem den direkt från Roberto, då blir det så nära originalet vi kan komma.
Det här behöver du:
Ricotta
Kaki / Sharon / Persimon
Bröd (eller varför inte en nygräddad croissant!)
Rosmarin
Så här gör du:
Dela kaki-frukten i fyra delar, vänd klyftorna ut och in och skrapa ner fruktköttet i en skål. Bred ett rejält lager ricotta på en bit bröd, lägg på en lika rejäl klick kaki, strössla över lite hackad rosmarin (det är också jättegott med nymald svartpeppar om du saknar rosmarin). Brygg en kopp kaffe och njut sedan av en alldeles fantastisk liten frukost i all sin enkelhet.
Läs mer om Paolas frukost och en härlig matresa här
Alessandra Amoroso: Bellezza, incanto e nostalgia (2013)