fbinstagrampinteresttwitterlinkedinspotify

IMG 5412

IMG 5406

IMG 5386

IMG 5392

IMG 5082 2

IMG 5077

IMG 5072

IMG 5076

IMG 5079

IMG 5088

IMG 5073

IMG 5089

IMG 5078

IMG 5080

IMG 5074

IMG 5086

IMG 5084

IMG 5154

Onsdag 14 oktober 2015

Från här – och alldeles nära.

På bästa kvarterskrogen Astrids Kök i Södra Ängby hänger från och med nu ett gäng av mina bilder på väggarna.

Alla motiven är från området, och tänkta att skiftas lite beroende på naturens färger och tidens gång. Några motiv är från skogen och ängarna vid Judarn, några är från vattenbrynet, några är med vita sockerlådor och några på detaljer jag tycker väldigt mycket om.

Och skulle man vilja, går de såklart att beställa. Antingen om du vill ha någon bild i samma storlek och kvalité som de som hänger på restaurangen, eller om du vill välja annat papper, ram och passepartout – eller varför inte som en liten prismapralin? Du bestämmer – jag fixar.

 

kontakt:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0704-80 68 03.

 

prislista:

Alla bilderna som finns på Astrids är tryckta på canvas (Hahnemühle Monet 410gr) med matt ytfernissa, och monterade på 16 mm kilram av ProImages.


In i dimman: 90 x 70 cm. Pris: 2.600 SEK

Nattljus: 51 x 40 cm. Pris: 1.500 SEK

Förortsbetong: 53 x 40 cm. Pris: 1.600 SEK

Vildvinskläng: 31 x 40 cm. Pris: 1.300 SEK

Den blomstertid: 31 x 40 cm. Pris: 1.300 SEK

Regnbad: 54 x 40 cm. Pris: 1.700 SEK

Spegelsjö: 52 x 40 cm. Pris: 1.600 SEK

Vattenstenar: 32 x 40 cm. Pris: 1.400 SEK

Morgondimma: 31 x 40 cm. Pris: 1.300 SEK

Vita sockerlådor: 50 x 40 cm. Pris: 1.500 SEK

Sandberg: 31 x 40 cm. Pris: 1.300 SEK

VattenUFO: 31 x 40 cm. Pris: 1.300 SEK

Lilla huset: 31 x 40 cm. Pris: 1.300 SEK


musik spotify v2 The Human League: Don't You Want Me (1981) 

 

 
0
0
0
s2smodern
Personligt
Torsdag 16 januari 2020

Var sak har uppenbarligen sin egen tid, och sin alldeles egna plats.

Den här bloggen är numera historisk. Nåja, kanske inte 'historisk' som i begreppet 'historisk', utan mer 'historisk' som i ordet 'förbi'. Med det kanske inte sagt att det aldrig kommer att publiceras någonting här mer, men att det just nu inte görs iallafall. Allt som finns här får således förhållas till den tid det författades i, recepten är numera gammal skåpmat, matbilderna någonting en nuförtiden kanske mest fnissar över, men berättelserna – de är fortfarande som de är. Riktningen har nu ändrats från att jobba med kommunikation till att sitta med näsan i böcker och nördiga arkiv. Vem kunde väl ana...
Norge
Torsdag 14 juni 2018

Att få göra det man så innerligt längtat efter.

Vänster fot fram, höger fot fram, vänster fot fram… höjdmeter efter höjdmeter.  Det enda som hörs är det där släpande slushiga ljudet när stighudar möter tung vårsnö tillsammans med ett hårt packat lager skare. Solen bränner skoningslöst den lilla glipan hud i nacken som blottas där tröjans krage möter hästsvans. Svettiga händer greppar långa stavar med trugor stora som tefat. Lavinsändaren sitter spänd över bröstkorg och skaver lite på uppmärksamhet i varje rörelse som görs...
Inredning
  Onsdag 31 januari 2018

En blandning av Italien, Kenya, Danmark och Sverige.

För snart tjugo år sedan flyttade vi in i vårt hus. Det första vi bestämde oss för att göra, var just att renovera badrum och toalett på ovanvåningen. Men, så kom livet emellan, och det var ju ändå inte så himla fult eller illa när allt kom omkring. Däremot var det nånting som skavde – det hela var faktiskt ordentligt opraktisk...
Kenya
Torsdag 18 januari 2018

Igen.

Solens allra första strålar letar sig in genom jalusierna och träffar skoningslöst mitt vinterbleka ansikte. Jag drar försiktigt undan myggnätet, sätter fötterna på det varma stengolvet och sträcker mig sakta efter morgonrocken. Försöker öppna den stora tunga trädörren så långsamt jag bara kan så jag inte väcker någon annan, och går sedan bort till det lilla bordet där termosar med nybyggt kenyanskt kaffe och hemmagjort rykande hett ingefärsté står. Häller upp mig en kopp och känner så äntligen den där mjuka sanden under fotsulorna...
Smått
Torsdag 16 november 2017

Italiensk frukost med kaki, ricotta och rosmarin.

Jag ska väl ärligt säga att jag aldrig riktigt hittat något bra användningsområde för de där orangeröda frukterna som finns i butikerna nu på hösten. Inte förrän nu då, och allt tack vare Paola och hennes frukostar i Trastevere...
Italien
  Lördag 4 november 2017

En matresa till tanterna i Rom.

Sedan en ganska lång tid tillbaka har jag haft en långhelg i oktober rödmarkerad i min almanacka utan att ha någon som helst susning om vad som var i görningen. Jag har haft mina aningar om att det på något sätt skulle kunna hänga ihop med en stundande jämn födelsedag, men inte mer än så...
Tjeckien
    Torsdag 18 maj 2017

Förr: Järnridå mellan öst och väst. Nu: Cykelväg genom nationalpark.

(Denna resa är i samarbete med Besök Tjeckien och NordicTB) Vi hämtar ut våra cyklar, ställer in sadel, kollar bromsar och sparkar lite förstrött på däcken (det är så ska man göra va?). Vår guide ler brett med hela ansiktet, ögonen tindrar och hans händer viftar frenetiskt i luften när han berättar om vad vi ska göra de närmaste timmarna. Vi gör oss redo, sätter fötterna på pedalerna och trampar iväg. Då börjar det hagla. Inte så där diskret, utan som om himlen öppnar sig och slänger ner feta isbollar i huvudet på oss…
Tjeckien
Fredag 4 maj 2017

Vad har svenske Lennart Torstensson, kyrkklockor som slår fel och staden Brno gemensamt?

(Denna resa är i samarbete med Besök Tjeckien och NordicTB) Vi står och stampar lite otåligt på perrongen i Prag, vårt tåg är försenat och ljudet från byggarbetarnas slipmaskiner skär öronbedövande genom våra trumhinnor. En halvtimme senare rullar så äntligen det gula tåget in och vi kliver ombord. 
Smått
  Måndag 3 april 2017

Nellys något oväntade röra.

Solen var på väg ner och kastade långa skuggor över Andernas bergsmassiv långt där borta vid horisonten, cyklarna stod nu prydligt parkerade längs husväggen och i bakgrunden kraxade gässen oförtrutet vidare. Vi sjönk ner i de stora fåtöljerna på altanen, dinglade en smula med benen och tittade på påfågeln som majestätiskt skred rakt över gräsmattan precis framför våra fötter. Det susade till lite i de höga trädkronorna. 
Sött
  Tisdag 21 mars 2017

Chokladfabriken i Blackan.

För en sisådär tio år sedan hamnade vi av en slump på ett litet café på Polhemsgatan i Stockholm och beställde in några praliner. Jag kommer ihåg att jag var helt faschinerad att hur blanka och eleganta de var, och när jag sen tog första tuggan blev jag helt paff. Vad i hela friden var detta för någonting?
Spanien
  Måndag 6 mars 2017

Några dagar i Gaudís fotspår.

När dottern fyllde tio i höstas, fick hon önska sig en resa som present. Att valet föll på Barcelona var dock inte helt oväntat. Här bor sedan några år tillbaka hennes äldste brorsa och att få tillbringa en långhelg med honom och hans flickvän skulle liksom slå det mesta.
Dryck
Söndag 12 februari 2017

En syrlig drink från andra sidan jordklotet.

Det finns hur många varianter (och skrönor) som helst kring drinken 'Pisco Sour'. En säger att den är från Peru, en annan att den är från Chile. En menar att den ska vara med lime och en annan att den ska vara med citron. En hojtar om äggvita – och en låter bli. En kräver krossad is, och en att det ska vara en 'shaken not stirred'-variant.
Inspiration
Söndag 29 januari 2017

Inte en dag för sent.

Våren 2011 gjorde jag mina första stapplande steg här på bloggen. Jag hade en idé om vad jag ville göra, hur det skulle vara – och hur det skulle kunna bli.
Chile
Tisdag 17 januari 2017

Väldigt mycket cyklar, väldigt mycket grym Pinot Noir, väldigt mycket generositet, väldigt mycket fantastisk mat – och till det ett gäng rejält skräniga gäss.

(Denna resa är förstapriset i Cono Sur Blogger Competition 2015 ) Efter några dagar vid havet i lilla byn Zapallar, packade vi in oss i bilen och körde tillbaka till Santiago de Chile. Morgonen därpå blev vi upphämtade av Clarissa från Cono Surs huvudkontor och sedan styrde vi söderut – med siktet inställt på deras vingård strax utanför Chimbarongo.
Smått
Annandag Jul 2016

Sverige har sitt smör, Italien sin olivolja, Mallorca sin sobrasada, Grekland sin tzatziki, arabvärlden sin hummus och Chile sin...

Aji Pebre. Det vill säga, det där lilla tillbehöret som ska sällskapa brödet vid matbordet. På vår resa till Chile i höstas var nog detta det allra första vi fick stifta bekantskap med i matväg. Det fanns liksom överallt, oavsett om det var en liten enkel fiskrestaurang vid havet, den lite finare restaurangen på hotellet, eller hålet-i-väggen-stället vid vägkanten. Och, den smakade alltid lite olika.
Sött
Måndag 5 december 2016

En rejäl flopp – och nu behöver jag din hjälp!

Italiensk maräng, denna j-e-v-v-r-a- italienska maräng... Det hela började dock med en magisk citronmarängpaj som vi blev serverade till frukost på den här platsen. Det var någonting i smaken som var helt annorlunda, och som gjorde den så mycket godare än andra liknande pajer jag hade ätit. Men, jag kunde inte riktigt få grepp om vad det var. Den var liksom både lenare och fylligare i smaken, men ändå med en väldigt tydlig "citron-ig" studs.
Chile
Lördag 26 november 2016.

Fyra dagar vid ett dånande och skummande stilla hav.

Det här med att resa till ett nytt land för första gången. Förväntningarna, funderingarna, drömmarna, bilderna och alla tankar på hur man tror att det ska vara. Allt det där baserat på saker man bara hört och läst – och inte själv upplevt eller varit med om.
Italien
Fredag 23 september 2016

Vill du följa med på en inspirationsresa till Toscana?

En långhelg i vår eller i höst, tar vi flyget ner till Rom. Vi följer kusten norrut, stannar till vid den där lilla bensinmacken mitt i ingenstans och beställer en illerstark espresso i sällskap av en sån där florsockerstinn bulle med krämig chokladfyllning.
Inspirationsresor
Fredag 23 september 2016

Vill du följa med på en inspirationsresa till Toscana?

En långhelg i vår eller i höst, tar vi flyget ner till Rom. Vi följer kusten norrut, stannar till vid den där lilla bensinmacken mitt i ingenstans och beställer en illerstark espresso i sällskap av en sån där florsockerstinn bulle med krämig chokladfyllning.
Sött
Söndag 21 augusti 2016

80-talet knackar på, och säger ett nostalgiskt hej.

Någon gång där i slutet på 80-talet skulle jag försöka imponera på en människa jag var lite sådär småkär i. Jag packade en hel korg med ingredienser, knackade på och erbjöd mig att svänga ihop en middag i vederbörandes ytte-pytte-lilla kök.
Sött
Onsdag 6 juli 2016

Syllabub / sullibib / sullabub / sollybubbe...

Kärt barn har onekligen mången namn. Skrönor säger att den här lilla syrliga godingen stammar ända från Tudor-tidens England, men det må vara osagt.
Skaldjur
Söndag 19 juni 2016

En smula pillriga, men ack så goda sommarrullar.

Helt plötsligt infinner sig en väldig längtan – ja snudd på cravings – på koriander, lime, chili, krispigt grönt, skaldjur, hetta, salt, sött och knapriga nötter.
Flärd
Torsdag 28 april 2014

Choklad, ull, marmor, läder, trä och neonblinkande plast.

Några skälvande dagar innan april tar slut, kommer här denna månads detaljer.
Sött
Tisdag 26 april 2016

Inte det allra minsta märkvärdigt.

Ja men exakt... hur många recept på lemon curd finns det inte redan?! Det är såklart alldeles sant.
Kenya
Fredag 4 mars 2016

Sjuhundra mil, nästan rakt söderut.

Det är alldeles mörkt – och stilla. Grodornas frenetiska klonkande, flodhästarnas brölande, lejonens rytande och hyenornas skrattande har alla tystnat för natten. Gryningen är nära, endast en handfull fåglar har vaknat till liv och sjunger en spröd trudelutt från ett av träden utanför tältet. 
Personligt
Måndag 25 januari 2016

Fredagen den 13:e november i Paris.

En något sen berättelse om både segeryra och sorgligheter.
Skottland
Fredag 27 november 2015

"The end of one journey, is only a beginning of another."

Den här resan har planerats länge – väldigt länge, till och med. Den gjordes första gången för femton år sedan i ett ivrigt försök att ställa mig in å det allra gräsligaste, i han den där mannen som jag precis hade träffat. Någonstans hade jag fått reda på att han hade en dröm om att köra runt bland skotska högländerna i en gammal Jaguar.
Böcker
Måndag 26 oktober 2015

Cabin Porn – och jag.

Nu är den här, boken med den något suspekta titeln. 
Astrids Kök
Onsdag 14 oktober 2015

Från här – och alldeles nära.

På bästa kvarterskrogen Astrids Kök i Södra Ängby hänger från och med nu ett gäng av mina bilder på väggarna.
Trädgård
  Tisdag 25 augusti 2015

Tebjudning med Alice, Hattmakarn och den vita kaninen.

Det hela började med en resa till London i början på juli.Jag fick för mig att jag det var dags att introducera dottern till det här med brittisk tebjudning, så jag bokade in oss  i det rosa himmelriket hos sketch på Conduit Street – och det blev precis så fantastiskt som det såg ut att kunna vara. Sen ramlade vi över en Alice i Underlandet-bok på The British Library och då var det liksom klart. Det skulle bli tebjudning i trädgården med tjejerna i klassen, precis innan skolstart!
Kött
Söndag 2 augusti 2015

Va sa' ru... biff med wasabi?!

(förlåt mig för denna något tramsiga rubrik...) Men, det här är bra. Riktigt bra. Jag kan dock inte under några som helst omständigheter ta åt mig äran över att ha kommit på just denna magiska smakkombination med wasabi.
Sött
Tisdag 14 juli 2014

Røøødgrød med fløøøøøde.

Alltså, jag bara älskar namnet på den här danska bärkrämen! För mig är det banne mig helt omöjligt att uttala det på rätt sätt, även om jag logiskt sett borde kunna ha någon form av dialektalt försprång med min grötiga variant av skånska. Så, mina kära danska vänner; förlåt, förlåt, förlåt för detta tillkortakommande.
Flärd
Måndag 6 juli 2015

Masaiblå, silverblank, banangul, benvit och djupaste karmosinröd.

Det är märkligt, det här med färger. Hur man helt plötsligt kan börja längta efter vissa nyanser, och sen bara dyker de upp lite överallt i ens närhet – och allt råkar hänga ihop. Nåja, nog svamlat om det. Här är mina färger för detta årets juli månad, vill du kika på andra månaders färginspiration, finns de här.
Pasta
Lördag 6 juni 2015

Pasta, citron, vitlök, basilika och... vodka.

Och, vad gör vodkan där egentligen?! Du kan vara alldeles lugn. Pastan kommer inte att smaka varken sprit, drink eller barhäng. Däremot gör vodkan så att smaken blir både fylligare och maffigare. Lite svårt att förklara, men väl värt att prova. Och du behöver inte vara rädd för alkoholen – den dunstar bort när du kokar upp såsen, så även de små och alkoholfria i sällskapet kan äta. 
Smått
Söndag 31 maj 2015

Inte så himla märkvärdigt – men gott.

Banka ut en bit kött, strössla på massor av gott, rulla ihop, skär i bitar – ät. Det här är det perfekta lilla tilltugget innan maten ska serveras, eller som en del av försommarens buffédukningar, eller helt enkelt bara som en egen liten måltid när andan faller på.
Sött
Torsdag 21 maj 2015

Meh, hur svårt kan det vara?!

Inte det allra minsta, visade det sig. Jag har väldigt länge faschinerats av chokladfondant. Tänkt att det måste vara sjukt svårt att få till en sån där helt perfekt bakelse med ett krämigt, rinnigt inre och ett hårt lite segt yttre. Så, jag bestämde mig till slut för att våga prova och kan således stolt presentera ett sjuhelsikes bra recept på chokladfondant! Lika enkelt som att svänga ihop smeten till en hederlig gammal kladdkaka – men med en enda viktig utmaning; tid & tajming.
Soppa
Måndag 18 maj 2015

Hotta hen i nellårna!*

Mormor var tokig i nässlor. Jag kommer ihåg att golvet på vinden till hennes och morfars hus var täckt av uppvikta dagstidningar med nässlor liggandes för torkning. Jag kommer ihåg nässelsoppan med ägghalvor, jag kommer också ihåg de torkade och smulade nässlorna som mormor envisades med att strössla på min fil till frukost, tillsammans med b-jäst och ett gäng halvsuspekta frön och nötter.
Spanien
Lördag 2 maj 2014

Espléndido version 2.0.

För fyra år sedan skrev jag mina första inlägg till den här bloggen. Jag satt alena i ett rum på just det här hotellet, med fönstret vidöppet, hörde vågorna rulla in mot stranden och skrev det här.
Inredning
  Torsdag 2 april 2014

Hej och välkommen.

Det är konstigt ibland, vad saker flätas ihop. För en herrans massa år sedan när jag bläddrade i ett nummer av Elle Interiör (som tidningen hette då), stannade mitt öga vid ett alldeles speciellt reportage. Det var någonting med bilderna – och stylingen. Allt liksom kändes 'rätt'. Inte så där tillrättalagt och piffat, utan äkta. Som att tingen fanns där de skulle vara, på något märkligt sätt.
Dryck
Nyårsafton 2014

Negroni bianco.

Endast några fjuttiga timmar kvar till ett nytt år klampar in och tar över. I år serveras den här godingen till fördrink hemma hos oss, och till det knaprar vi rostade kastanjer med brynt chipotlesmör. 
Pasta
  Fredag 5 december 2014

Frutti di Mare. Zafferano. Prezzemolo.

Efter 'den där ofrivilligt långa promenaden', krävdes onekligen en stor portion pasta. Och då föll valet på den här – innan vi gick upp de ett-tusen-sju trappstegen igen.
Sött
   Onsdag 3 december 2014

Brutta e buona*.

Ja, de är då rakt inte snygga, så jag förvillar lite med vackert pressglas istället. För någon helg sedan var vi hemma och åt middag hos den här fina familjen, och till efterrätten serverades de ljuvligaste lövtunna kokos- och mandelkakor med apelsinsmak. Och efter första tuggan var jag liksom fast. Varför i hela fridens liljor hade jag inte tänkt på den kombinationen förut?
Italien
Måndag 1 december 2014

Det här med att förlänga en sommar.

Precis innan november månad tog vid, for två tilltufsade själar söderut. Vi styrde kosan mot turkost vatten, bråddjupa stup, dånande vågor, misto fritto och rosaskimrande hus och hamnade i Camogli som är en av Italiens äldsta (och allra stoltaste) hamnstäder.
Smått
    Måndag 13 oktober 2014

Skockor, brynt smör, löjrom, kantareller, parmachips och gräslök.

R-å-r-a-k-a, detta ord som med mina rrrrrrrrullande skånska "r" alltid låter lika besynnerligt när jag ska försöka uttala. Denna lilla goding (rårakan alltså...) som i vanliga fall bara görs på potatis och en klick smör, och som inte alls är så lätt att grädda i stekpannan som varje recept låter påskina att det ska vara. Antingen fastnar den, eller så fastnar den inte alls utan smulas sönder helt, eller så blir den sumpig och inte alls så krispig som man vill ha den.
Armband
Måndag 6 oktober 2014

En liten obetydlig sak – för en betydligt större sak.

Lite extra kraft och styrka att bära runt handleden, kan det vara nåt? 
Sött
Måndag 22 september 2014

Kär sötsak lyssnar till mången namn.

Gräddbulle. Kokosboll. MumsMums. Flødeboll. Skumboll. Kokosmunk. Schwedenbombe. Ni vet, såna där goda marknadsbollar med lite seg, fluffig maräng i mitten, täckta med ett rejält lager choklad och kanske lite kokosflingor på toppen. Här hemma består botten oftast av en sån där tråkig kexplatta, men danskarna har tagit det ett steg längre och gör en variant med seg mandelbotten istället. 
Flärd
Torsdag 11 september 2014

Midnattsblå, tegelröd, klorofyllgrön, turkos och benvit.

Det var ett tag sedan, men nu är den tillbaka – månadens detaljer.
Smått
  Tisdag 2 september 2014

"Say cheeeeeeeese".

Nej, ett recept kan jag då rakt inte kalla det här. Däremot ett alternativt "äta-sätt" kanske? Den här lilla ostklimpen heter "Scamorza", är rökt  (affumicata) och kommer från Puglia, allra längst söderut i Italien.
Kött
Måndag 11 augusti 2014

Precis innan sommaren tog fart...

...fick jag en inbjudan till en recepttävling. Och jag ska väl ärligt säga, att jag egentligen inte alls brukar tacka ja till sånt. Men det var någonting med själva utmaningen som fick mig att bli en smula nyfiken. Det skulle nämligen skapas ett recept som passade till något av vinerna från en chilensk vingård. Och vad kan jag då om chilenska viner? Precis... absolut... ingenting. 
Prints
Torsdag 31 juli 2014

Drottningholm i vinterskrud.

Ett snöigt och kallt motiv – mitt i allra varmaste sommartid. Ett jättestort print, förevigat en kall vinterdag i en av labyrinterna på Drottningholms slottsträdgård. Lite "ruffare" svartvit utskrift (det här är alltså ingen "fine art print") och på ett tunt papper som påminner lite om en utskrift från en ingenjörs- eller arkitektbyrå. 
Dryck
Torsdag 24 juli 2014

Inte en endaste liten ynka grisfest i sikte.

Okej då. Den spanska drycken Sangria kanske inte har det mest klädsamma av rykte. Åtminstone på 80-talet (ja, så gammal är alltså jag...), förknippades den väl mest med "lätt lulliga" charterarrangerade grisfester på Mallorca. Men, nu tycker jag vi ändrar på det, för det är en rackarns god drink så här i sommartider.
Spanien
Måndag 21 juli 2014

Det där oändliga blå.

Nästan varje morgon packade vi bilen och for iväg. Färden gick norrut, österut och någon gång rakt söderut. Förbi slätter, väderkvarnar, kullar, slingrande stengärdsgårdar, branta stup och skuggande pinjeträd. Mot nya platser, vyer, vågor, parasoll, stränder och små tavernor. Men alltid, alltid med detta oändligt blåa hav framför oss.
Spanien
Fredag 18 juli 2014

Ariañy, Illes Balears.

Vi skulle ju inte alls åka till Mallorca, var det tänkt. Men hur mycket vi än försökte hitta "det där" huset att hyra i Italien, så gick vi bet. Vi ville bo i en liten by nära havet, ha en egen trädgård med en pool och ett hus som kändes snällt och var tillräckligt stort för att kunna bjuda in vänner. Som av en slump sökte jag lite håglöst på Mallorca istället. Och fann Rae's hus – och då var det liksom inte mycket mer att fundera över.
Smått
  Lördag 28 juni 2014

Tre sandvikare på tallriken.

Sandvikare? Ja. Enligt Jennys mormor heter de så, de där mackorna man svänger ihop på kvällskvisten utifrån de allra godaste pålägg man kan uppbringa.