Tisdag 14 juli 2014
Røøødgrød med fløøøøøde.
Nåväl. Det här är sommar i en skål, eller iallafall så mycket sommar det bara går att hälla ner i en skål. Det är minnen från barndomens sommarträdgårdar och söta mellanmål i bersån. Det är minnen som helt fallit i glömska – om det inte vore för den där kvällen på Oysters & Grill när vi efter skaldjursfrossan skulle beställa en lille efterrätt. Det fanns ett alternativ att välja på menyn – och det var det här. Sen ramlade allting på plats och jag insåg att den här rackaren kan jag ju inte klara mig utan!
Så enkel att göra, och så fantastiskt god. Kan det bli bättre?
Det här behöver du (till 4 portioner):
500 g jordgubbar
200 gr hallon
200 gr röda vinbär
2 dl strösocker
2,5 dl vatten
0,5 dl potatismjöl
vispgrädde
Att äta till:
...en näve små mandelbiskvier
...en bit nybakad sockerkaka
...eller kanske en hårdmacka med smör och ost?
Så här gör du:
Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar. Häll ner dem tillsammans med vinbär och hallon i en vid kastrull och häll på vatten och socker. Koka upp, och låt sedan småkoka i 5-10 minuter tills jordgubbarna är mjuka och sockret lösts upp. Ställ åt sidan för att svalna något och kör sedan krämen slät med en stavmixer.
Sätt tillbaka kastrullen på medelvärme. Blanda ut potatismjölet med lite vatten så allt mjöl löser sig till en simmig vätska. Häll med en tunn stråle ner potatismjölet i kastrullen, rör om och höj värmen lite försiktigt så den första bubblan dyker upp. Sänk värmen igen och rör tills krämen har tjocknat. Lyft kastrullen från plattan och ställ krämen åt sidan för att svalna, sedan kan den förvaras i kylen.
Servera krämen kall med en slurk vispgrädde och kanske något tillbehör.
D-A-D: Sleeping my day away (1996)