Tisdag 21 mars 2017
Chokladfabriken i Blackan.
För en sisådär tio år sedan hamnade vi av en slump på ett litet café på Polhemsgatan i Stockholm och beställde in några praliner. Jag kommer ihåg att jag var helt faschinerad att hur blanka och eleganta de var, och när jag sen tog första tuggan blev jag helt paff. Vad i hela friden var detta för någonting?
Så här hade jag aldrig smakat en pralin förut, det var liksom smak 'på riktigt'. Knastrig stark kardemumma, den finaste choklad, perfekt balans på sötma (för, riskerar praliner emellanåt inte annars att bli en smula för sötsliskiga?) och så det här spröda, tunna ytterhöljet som liksom krasade så där flott när man tog första tuggan.
Från den dagen har vi varit helt sålda på de där pralinerna. För, det var ju inte bara den med kardemumma som var fantastisk – de var de allihop. Jag kommer ihåg apelsinblom, saltlakritskola, viol... och så chokladbollarna. Vad var hemligheten med dom!? Dom var ju helt magiska!
Efter några år flyttade pralinerna till Odengatan istället, och det öppnades en stor butik med café och tillverkning inte så långt från klassiska restaurang Tennstopet. Vi hängde med. Och handlade våra praliner. Och sörplade vår varma choklad på lördagarna. Och, så började vi prata med människan bakom pralinerna, Robert Eriksson. Och lärde känna en fantastiskt trevlig och otroligt generös människa.
Några år senare poppade det upp en liten Robert E's-butik på Åhlens vid Sergels torg också. Och vi fortsatte handla där. Men sen flyttade vi ut i förorten, det kom lite saker emellan och vi hade nästan aldrig vägarna förbi den delen av stan längre. Och så en dag var butiken bara borta. *poff*.
Vad skulle vi göra nu då? Vi provade än den ena chokladen efter den andra, och för varje ny pralin så tittade vi på varandra och bara nickade så där lite igenkännande och konstaterade att näe, den här var inte heller lika bra som Roberts praliner. Och så höll det på i ett gäng år. Tills jag av en händelse råkade snubbla över hans namn på webben och läste att han hade sin fabrik i Blackeberg. Det kan väl inte vara möjligt? Det är ju för sjuttsingens bara promenadavstånd från där vi bor?!
Så, nu är således ordning återställd. Och till dig säger jag bara: Skynda. Skynda dit!
Robert E's Choklad, Grundtvigsgatan 26, Blackeberg, Stockholm.
India Arie: Chocolate high (2009)