Onsdag 6 juli 2016
Syllabub / sullibib / sullabub / sollybubbe...
Kärt barn har onekligen mången namn. Skrönor säger att den här lilla syrliga godingen stammar ända från Tudor-tidens England, men det må vara osagt.
Sant är iallafall att det är en gammal klassiker, är rysligt god och går att göra i många varianter. Jag vet att Nigella har gjort en variant med rosen- och apelsinblomsvatten, att den ser fantastisk ut med rabarber, och att en sån här variant med citron oftast pyntas med både lavendel och rosmarin. Men, jag tryckte dit ett smultron från trädgården och tyckte det blev hur bra som helst, det med.
Syllabub är både rysligt enkel att göra (glöm inte att räkna in tiden som själva lagen måste stå till sig, bara) och smaken är en ljuvlig blandning av sött, syrligt, krämigt, lent och med en anings skärpa. Det är inte heller så viktigt vilket vitt vin du använder, det går bra med både bubbligt, sött och torrt – det viktiga är bara att lagen får stå till sig några timmar i kylen så att alkohol och socker blandas ihop (annars kommer vinsmaken att ta över).
Receptmakare: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (räcker till 2-3 portioner):
2 dl vispgrädde
saft och zest från en citron (välj gärna ekologisk, så slipper du få i dig onödiga gifter genom skalet)
2 msk strösocker
1/2 dl vitt vin
något vackert piff
Så här gör du:
Häll ner vin och socker i en bunke, riv ner zest och pressa i saften från citronen. Rör om. Täck bunken med plastfolie (eller om du väljer att stjälpa över i någon mindre burk) och ställ in kylen i minst fem timmar.
Häll grädde och citronsockerlag i en bunke, handvispa ihop eller använd elvisp på lägsta hastighet (Obs, detta är rysligt viktigt! Om du kör på för mycket med elvispen, så finns risken att fröken Syllabub blir grynig eller skär sig, och det vill man ju då rakt ikke – det är ju det där fluffet man vill åt!).
När grädden är så där härligt krämig (dvs. lite lösare än "vanligt" vispad grädde) så portionerar du upp, piffar lite och serverar på studs. Om du vill kan du förbereda genom att hälla upp i portionsglasen och sedan ställa in i kylen tills det är dags att servera. Har du vispat ihop allting ordentligt så kommer grädden att hålla utan att sogga ihop och bli rinnig.
Carole King: It's to late (1971)