Tisdag 26 april 2016
Inte det allra minsta märkvärdigt.
Ja men exakt... hur många recept på lemon curd finns det inte redan?! Det är såklart alldeles sant.
Men jag vågar lite lagom kaxigt dryfta att det här är ett sjuhelsikes bra recept – och ett väldigt enkelt recept också, för den delen. Jag vet själv hur lång startsträcka jag hade till att börja göra egen lemon curd. Läste en massa recept och insåg att det var vattenbad hit och det var maizena dit, och nej. Det kändes inte kul. Så, jag tog helt sonika bort det jag inte gillade och ändrade det jag tyckte kändes för omständigt. Så, vassegoe.
Recept: i huvudet på elvaelva
Det här behöver du (blir till en rejäl burk):
3 citroner (gärna ekologiska, så slipper du få i dig onödiga gifter)
2 hela ägg
3 äggulor
2.5-3 dl strösocker (beroende på hur söt du vill ha din kräm)
125 gr smör
någon nypa flingsalt
en rejäl glasburk med lock
Så här gör du:
Häll ner ägg och äggulor i en bunke, tillsätt socker och salt, vispa ihop.
Tvätta citronerna. Riv ner zest (var försiktig, så du inte får med något av det beska vita) och pressa ner all saft från citronerna. Blanda om.
Ta fram en tjockbottnad kastrull och häll ner citronkrämen däri. Låt krämen sjuda på ungefär medelvärme i cirka femton till tjugo minuter tills krämen tjocknar, var noga med att röra om hela tiden. Var försiktig så krämen inte kokar, då kan äggen skära sig och bli som äggröra (inte kul...). Tycker du däremot att krämen inte tjocknar alls, så höj försiktigt värmen en smula. OBS! Krämen ska här inte bli lika tjock som det färdiga resultatet, det hjälper sedan smöret (och kylskåpet) till att fixa.
När krämen är klar, tar du bort kastrullen från plattan och klickar ner smöret. Rör om tills allt har smält och blandats ihop. Häll upp på glasburk och låt stå och svalna (utan lock!). Sätt sedan på locket och förvara krämen i kylskåpet, den håller i flera veckor.
Vad ska man då ha en citronkräm till?
Bred på en skiva rostat surdegsbröd tillsammans med ett lager mascarpone. Buono!
Göra en Pavlova, eller kanske en sån här fusksemifreddo. Baka in en klick i klassiska syltkakor, gifflar eller kanske lite nostalgisk rulltårta. Rippla ner i vaniljglass och strössla lite saltlakrits över. Fyll ett gäng danska æbleskiver med dem. Smaksätt frukostgröten eller yoghurten. Lägg en klick på pannkakorna, eller, gör en glaze till din grillade kyckling!
Och den där bakgrunden då? Den med skogen, dimman och vandraren?
Ja, se det är ett av mina prints, som går alldeles finfint att beställa i webshopen.
Belly: No option (2015)