Brutta e buona*.
Ja, de är då rakt inte snygga, så jag förvillar lite med vackert pressglas istället. För någon helg sedan var vi hemma och åt middag hos den här fina familjen, och till efterrätten serverades de ljuvligaste lövtunna kokos- och mandelkakor med apelsinsmak. Och efter första tuggan var jag liksom fast. Varför i hela fridens liljor hade jag inte tänkt på den kombinationen förut?
Så jag började fantisera om en ny sorts kransekage, eller en variant på klassiska kokostoppar, eller... den kanske helt perfekta botten för en chokladmoussetårta. Och, då blev det dom här godingarna. Härligt sega, rysligt saftiga och väldigt enkla att göra. Och den italienska rubriken *Brutta e buona* då? Jo, det betyder helt enkelt 'ful och god' – och det är ju precis vad dom är.
recept: I huvudet på elvaelva
Det här behöver du (räcker till 10 stora toppar eller ungefär 20 lite mindre snittar):
3 äggvitor
200 gr mandelmassa
2 dl riven kokos
3 dl florsocker
zest från en apelsin (gärna ekologisk, så slipper du få i dig onödiga gifter från skalet)
mörk choklad
Tillbehör:
bunke
rivjärn
ev. bakplåtspapper
Så här gör du:
Sätt ugnen på 180°. Knäck ner äggvitorna i en bunke och vispa till vitt fluff (men inte så mycket så det blir till maräng). Riv mandelmassan och häll ner i bunken tillsammans med kokos, florsocker och apelsin-zest. Blanda runt. Sätt sedan in bunken i kylen en kvart ungefär, så smeten 'sväller till sig' lite.
Ta ut bunken från kylen och forma dina kakor utifrån eget tycke (här har jag gjort både klassiska 'toppar' och långa rullar som jag sedan skar till snittar efter att de gräddats klart).
Lägg på smord plåt (eller om du använder bakplåtspapper) och grädda i ugnen ca. 15 minuter, tills de börjar få lite färg. Låt kakorna svalna, smält sedan chokladen och ringla över på något mer eller mindre elegant sätt.
Kakorna går jättebra att frysa in – om de inte äts upp med en gång förstås.
, Sakarias: Bellagio (2014)