Måndag 22 september 2014
Kär sötsak lyssnar till mången namn.
Gräddbulle. Kokosboll. MumsMums. Flødeboll. Skumboll. Kokosmunk. Schwedenbombe. Ni vet, såna där goda marknadsbollar med lite seg, fluffig maräng i mitten, täckta med ett rejält lager choklad och kanske lite kokosflingor på toppen. Här hemma består botten oftast av en sån där tråkig kexplatta, men danskarna har tagit det ett steg längre och gör en variant med seg mandelbotten istället.
Dessa är inte svåra att göra, däremot kan det bli lite kladdigt att spritsa ut marängsmeten och pilligt med att pensla på chokladen (som synes av mina bilder...). Men hav tålamod – och se till att djupandas lite då och då. För resultatet, det blir alldeles ljuvligt. Hallelujah!
Det här behöver du (blir ca. 40 bollar):
3.5 dl strösocker
1 dl vatten
4 äggvitor
2 rullar mandelmassa (á 200 gr)
200 gr mörk choklad
200 gr ljus choklad
lakritspulver
rostade och hackade hasselnötter
Tillbehör:
Bakplåtspapper
Plastpåse (eller spritspåse)
Tesil (eller annan finmaskig sil)
Brödpensel
Elvisp
Så här gör du:
Sätt ugnen på 180°. Lägg ut bakplåtspapper på en plåt. Skär mandelmassan i ca. 6-7 mm tunna skivor och lägg ut på plåten. Förgrädda rundlarna 5-7 minuter i ugnen – de ska inte få färg, så passa dem noga (låt sedan ugnen stå på, för den ska användas igen). Häll ner vatten och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning, och låt sedan koka någon minut till, så att sockret löser sig helt och det blir en klar sockerlag.
Knäck äggen och lägg vitorna i en stor bunke. Vispa upp dem till fluff. Häll sedan ner den varma sockerlagen försiktigt i en tunn stråle (lite pö om pö), under tiden du vispar. Fortsätt sedan att vispa tills bunken har svalnat helt (tar ca. 15 minuter) och marängen har blivit seg och blank.
Fyll en plastpåse med marängsmet, klipp ett centimeterstort hål i bottens ena sida och spritsa sedan ut smeten på rundlarna. Sätt in bollarna i ugnen och grädda dem i fem snabba minuter, så att ytan stelnar. Låt svalna.
Smält choklad och pensla på gräddbullarna. Pudra över lakritspulver på gräddbollarna med mörk choklad, och strö över de hackade hasselnötterna på dem med ljus choklad på. Ställ svalt för att stelna. Äts inte alla gräddbullar upp på studs, ställer du istället in dem i frysen – då håller de nästan hur länge som helst.
Leonard Cohen: Hallelujah (1984)