Torsdag 21 maj 2015
Meh, hur svårt kan det vara?!
Inte det allra minsta, visade det sig. Jag har väldigt länge faschinerats av chokladfondant. Tänkt att det måste vara sjukt svårt att få till en sån där helt perfekt bakelse med ett krämigt, rinnigt inre och ett hårt lite segt yttre. Så, jag bestämde mig till slut för att våga prova och kan således stolt presentera ett sjuhelsikes bra recept på chokladfondant! Lika enkelt som att svänga ihop smeten till en hederlig gammal kladdkaka – men med en enda viktig utmaning; tid & tajming.
Så, jag gjorde helt sonika en omgång smet, delade upp i fyra portionsformar och... gräddade den första i ugnen 8 minuter – och den blev helt rinnig. In med nästa form i ugnen 10 minuter – och den blev lite bättre men hela ytterhöljet kapsejsade lite ofint. Tredje formen skjutsades in 12 minuter och blev helt... perfekt! Jag anar att detta är helt beroende på vilken ugn man har, så mitt bästa tips är: gör en sån här testomgång innan du ska stajla inför gästerna, så kommer du göra succé när det sen blir skarpt läge.
Dadlarna då? De tillför en fantastisk sötma! Chokladen blir som mycket lenare, rundare i smaken och får som en härlig smak av både brynt smör och kola. Och till dig som inte gillar dadlar i vanliga fall kan jag lugna dig med att man faktiskt inte *smakar* dadlarna – alls.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (4 portioner):
2 hela ägg
1 extra äggula
125 gr (lyxigt god) mörk choklad
125 gr smör (och lite extra att smörja formarna med)
0,5 dl råströsocker
8 färska dadlar
1 tsk vaniljpulver
en nypa flingsalt
1 rågad matsked vetemjöl
Tillbehör:
vispad grädde (eller halvsmält vaniljglass)
färska bär
florsocker
portionsformar (funkar bra med kaffekoppar eller små skålar också)
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Lägg choklad och smör i en tjockbottnad kastrull, värm på svag värme tills allt smält – rör om lite då och då. Ställ kastrullen åt sidan och låt krämen svalna en smula.
Knäck ner ägg och extra äggula i en bunke, häll ner socker, vaniljsocker och salt. Vispa ihop. Kärna ur och hacka dadlarna fint (är du lite mer seriös än jag, försökter du dra bort skalet på dadlarna också) och vispa ihop med ägg och socker i bunken. Häll försiktigt, med tunn stråle, ner chokladkrämen i bunken och blanda ihop allt ordentligt. Pudra över vetemjölet och rör ihop smeten.
Smöra portionsformarna rikligt och häll upp smeten i respektive form. Ställ in i ugnen för gräddning i 12 minuter (se textstycket överst) – eller tills ytterkanterna fått hård yta och mitten fortfarande är mjuk. Ta ut formarna ur ugnen, och ställ för att vila en liten stund så kakan 'sätter sig' innan du stjälper upp dem på fat. Garnera med vispad grädde och färska bär. Servera medan fondanten fortfarande är ljummen.
Vill du inte grädda bakelserna direkt, kan du ställa de upphällda portionsformarna i kylen tills det är dags. Var bara noga med att låta dem stå ute en stund så de blir rumstempererade innan du skjutsar in dem i ugnen (så är du säker på att din beprövade tidsangivelsen för gräddning blir rätt).
Jamiroquai: Blow Your mind (1993)