Fredag 16 september 2011
Sophisticated sweet.
Frusna blå vindruvor, choklad och grappa. Om du någon gång drömmer om att lite så där obesvärat svänga ihop en spontan men ändå elegant avslutning på en middag – då är det det här du ska göra. Efterrätten kräver försvinnande lite förberedelse, och ger ett garanterat samtalsämne kring bordet. Är du inte vän med grappa* sedan tidigare, blir detta också ett finfint tillfälle att bli kompis med denna italienska vinsprit.
Det här behöver du:
en stor klase goda blå vindruvor (helst kärnfria, och inte allt för stora)
ett frysfack (några timmar)
choklad (gärna en italiensk ljus nougatvariant med nötter, annars är Fazers blåa ett alternativ)
grappa
*Grappa är ett italienskt brännvin som tillverkas av pressrester från vintillverkningen. Drycken kan göras på både vita- och röda druvor, och har en alkoholhalt mellan 40-85% beroende på tillverkningsprocess. Servera grappa kyld, gärna tillsammans med en stark espresso. Vill du hellre göra en italiensk kaffekask-variant, heter det corretto.