Torsdag 19 juni 2014
Pärontarte med frangipane, ingefära och vanilj.
Frangipane? Frangipane är en vit-gul liten blomma med den allra underbaraste doft, och som växer lite mer söderut. Fast, när man gör en blandning av mandel, socker och ägg för att ha i bakverk, då kan det också heta frangipane (och på svenska... mandelmasse-smet?).
Vi har sedan några veckor tillbaka fått ett gäng päron med i vår leverans av frukt och grönt. Men, så fort de blir det allra minsta mjuka är det ingen i familjen som vill äta dem längre (...?!), så jag började fundera på vad jag skulle kunna använda de söta och (vid det här laget) en smula övermogna päronen till. Och då kom jag att tänka på mormors ingefärspäron, och att mandelmassa är gott och så blev det helt enkelt en – tarte!
Recept: Sofija Torebo Strindlund
Pajdeg:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gr smör
2 ägg
1 rejäl nypa bakpulver
1 nypa salt
en skvätt vatten
(ev. några nävar torkade gula ärtor)
Frangipane:
3 dl mandelmjöl
1.5 dl strösocker
125 gr smör
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
ingefära
Fyllning:
3-4 st smakrika päron
en näve mandelflarn
ev. ett par msk aprikos- eller apelsinmarmelad
Tillbehör:
Vaniljglass, fluff eller en klick grädde.
Så här gör du:
Pajskal: Knåda ihop socker och smör i en bunke, sikta i mjöl, bakpulver och salt. Knäck ner äggen och blanda runt allting till en jämn deg. Vira lite plastfolie runt degen och ställ i kylen att vila en halvtimme eller mer. Kavla sedan ut degen och tryck ner i en låg pajform (gärna en variant med avtagbar kant).
Sätt ugnen på 180°. Ställ pajformen i frysen 5-10 minuter så degen stelnar . Nagga sedan pajskalet med en gaffel och häll ner några nävar torkade gula ärtor (detta gör att pajskalet håller sig på plats i ugnen, och inte rasar ihop eller bubblar upp). Sätt in i ugnen i ca. 20 minuter tills skalet är nästan färdiggräddat. Ta ut och låt svalna.
Frangipane: Knåda ihop strösocker och smör i en bunke, häll sedan ner resten av ingredienserna. Blanda ihop till en lös smet och smaksätt med så mycket ingefära du önskar.
Paj: Sätt ugnen på 150°. Bred ut frangipane-krämen i pajskalet. Skär 5 mm tunna skivor av frukten, lägg på i ett fint mönster ovanpå och tryck till lite så de hamnar en bit ner i krämen. Strö över mandelflarn (tips: så fort jag bakar någonting som innehåller någon form av nötter så brukar jag även dekorera med dem – det gör det enklare för nötallergiker att snabbt se vad de kan och inte kan äta) och sätt sedan in pajen i ugnen. Förgrädda i ca. 30 minuter. Höj sedan värmen till 200° och låt pajen stå ytterligare 10-15 minuter tills krämen börjar sätta sig och få lite gyllenbrun färg på ytan. Ta ut pajen och låt den svalna.
Tips: Vill du få lite glansig yta på din gräddade paj? Ta då några matskedar aprikos- eller apelsinmarmelad och värm försiktigt på spisen. Pensla sedan pajtäcket med den smälta marmeladen.
Servera med glass, fluff eller grädde.
One Republic: Love runs out (2014)