Fredag 4 maj 2013
Lite Mallorca, lite Abruzzo och lite Södra Ängby.
På Mallorca gör man fantastiskt saftiga sockerkakor som inte innehåller minsta lilla spår av gluten. Hemligheten är mandelmjöl – massor av mandelmjöl. Och helt plötsligt kom jag att tänka på den där grillade sockerkakan jag åt för länge sedan någonstans i Italien, och tänkte att det där skulle jag väl kunna göra en blandning av?
Si så blev det. Dock valde jag att steka kakan istället för att grilla den, det blev faktiskt godare (och lite lättare att kontrollera).
Både mandel- och kokosmjöl går numera att hitta i vanliga mataffärer (om du inte väljer att göra eget förstås) , och den lilla påsen med psyllium (som gör att kakan blir saftigare) hittar du säkrast i affärens hyllor med glutenfritt.
recept: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
Sockerkaka:
5 ägg
125 gr smör
1.5 dl strösocker
2 dl mandelmjöl
0.5 dl kokosmjöl
2 dl creme fraiche
2 msk psyllium (fiberhusk)
2 tsk bakpulver
en gnutta vaniljpulver
saften från en halv citron
Vaniljfluff:
2 äggulor
1 dl råsocker strö
1-1.5 dl vispgrädde
en gnutta vaniljpulver
en liten skvätt av antingen marsalavin/cognac/brandy/rom – eller vad du kan ha hemma
Fruktkompott:
Ett gäng av säsongens frukter (här har jag använt pakistansk mango, aprikos, platt persika, nektarin och körsbär)
en klick smör
1 msk sirap
1 tsk nymald kardemumma
Sockerkaka:
Sätt ugnen på 180°. Smält smöret. Häll ner socker, vaniljpulver och ägg i en bunke och vispa till rejält fluff. Häll ner mandel- och kokosmjöl, bakpulver och psyllium i bunken. Vispa ihop ordentligt. Pressa ner saften från en halv citron samt häll i creme fraiche och det smälta smöret. Blanda runt. Smöra och bröa (med mandelmjöl!) en form och häll ner smeten däri. Ställ in i ugnen ca. 30-40 minuter tills kakan är torr i mitten. Låt svalna. Kakan är nästan godare dagen efter den har gräddats, då har den som blivit ännu saftigare.
Vaniljfluff:
Separera äggulan från vitan. Häll ner gulorna i en tjockbottnad kastrull tillsammans med sockret. Värm försiktigt på medelvärme samtidigt som du hela tiden vispar. När det har blivit en tjock kräm är den klar. Häll över krämen i en skål och låt svalna. Vispa grädden till mjukt fluff, blanda i den nu kalla äggkrämen, en liten skvätt sprit (gör att sockerkristallerna löser sig bättre) och vispa med elvisp tills det blir en jämn och fluffig vaniljkräm. Ställ svalt.
Vid servering:
Dela frukten. Skär kakan i lagom stora bitar. Lägg en klick smör i stekpannan och grädda kakan på båda sidorna tills den får en fin och lite knäckig yta. Lyft upp och låt vila. Lägg sedan ner frukten i pannan tillsammans med en klick smör, lite sirap och kardemumma. Rör om då och då tills frukten karamelliserats och blivit genommjuk.
Lägg upp vaniljfluff, fruktkompott och sockerkaka på tallrik. Puffa över lite florsocker på kakan. Servera bums!
Daft Punk feat. Pharrell Williams: Get lucky (2013)