Onsdag 12 oktober 2011
Krämigt len och söt, men ändå lite vuxet sträv.
Jag är egentligen inte speciellt förtjust i pajer. De är som de är liksom. Antingen lite för torra, eller lite för sumpiga, eller för smaklösa, eller för knastrigt sockriga. Men, jag gillar fikon, honung, mandel och mascarpone. Och då fick det bli så här.
Till pajskal använde jag ett recept på klassiska kolasnittar (minus bakpulver) för att få en lite knäckig smak. Vill du inte göra en stor paj, går det såklart alldeles utmärkt att göra portionstarteletter. Servera gärna lite lättvispad grädde till.
Vill du inte ha nåt jädrans pajskal alls? Ställ fikonen i en ugnsfast form, skär ett djupt kryss i varje frukt, skopa på rikligt med mascarpone, ringla över honung och strö över mandelflarn, eller om du hellre vill – riv över lite mandelmassa. Grilla i ugnen i ca. 15 minuter (200°) tills gyllenbrun färg. Servera ljummen.
Och rosen? Min favorit i trädgården. New Dawn från 1937. Blommar hela sommaren, växer så det knakar, är stark när det blåser och har den ljuvligaste pärlemorskimrande puderrosa nyans.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Ingredienser till pajskal:
100 gram smör
0.75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk mörk sirap
3 dl vetemjöl
Ingredienser till fyllning:
1 burk mascarpone
1 burk crème fraiche
3 äggulor
1 vaniljstång
7-8 fikon
2 msk honung
3 msk råsocker
2 nävar mandelflarn
Så här gör du:
Sätt ugnen på 180°. Skär smöret i små kuber och lägg i en skål. Häll i socker, vaniljsocker och sirap och rör till en jämn smet. Blanda slutligen i mjölet. Klä in en låg pajform (med löstagbar botten) med pajdegen. Grädda i ugnen tills pajskalet stelnat och börjar få lite färg, det tar ungefär en kvart. Låt skalet svalna lite.
Dela fikonen i små klyftor. Häll burken med mascarpone och crème fraiche i en skål tillsammans med äggulorna och innehållet från vaniljstången. Blanda till en jämn smet. Klicka ut ungefär hälften av smeten i botten på pajskalet. Ställ fikonklyftorna i smeten. Häll över resten av smeten både på och emellan fikonen. Ringla över råsocker, honung (har du inte flytande honung hemma, går det lika bra att värma den hårda honungen försiktigt i en gryta på spisen) och till sist även mandelflarn. In i ugnen ca. 30 minuter, tills smeten har stelnat och fått en fin färg. Servera helst pajen kall.
Ett bra tips för att slippa allt för blöta och sumpiga pajer, är att försiktigt puffa ner lite maizena- eller potatismjöl l i äggsmeten innan gräddning.
James Morrison: In my dreams (2011)