Sveriges Nationaldag 2013
Välkommen hit. Vem du än är, var du än är.
Vi står allt lite handfallna till den här helgdagen vi plötsligt har fått till oss. För, vad gör vi egentligen av vårt Nationaldagsfirande? Här hemma är det nu tredje året i rad som vi svänger ihop en tårta med jordgubbar och vanilj på just den här dagen, så då borde man väl kunna säga att vi har skapat oss en tradition, visst?
Det här är således vårt bidrag till Nationaldagstradition. På med finskjortan, vifta med flaggorna och bjud in en granne du inte brukar prata med så ofta, på lite tårta. Om receptet känns en smula övermäkta går det såklart alldeles utmärkt att istället använda sig av färdiga tårtbottnar och pulvervaniljkräm. Men jordgubbarna – de måste smaka jordgubbar!
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
Tårtbotten:
5 ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
en klick smör
lite ströbröd
Vaniljkräm:
4 äggulor
3+3 dl vispgrädde
5 gelatinblad
2 msk strösocker
2 tsk potatismjöl
1 vaniljstång
Smaksättning & piff:
1.5 liter jordgubbar
en slurk koncentrerad rabarbersaft
zest från en citron
florsocker
mynta eller citronmeliss
ätbara blomster och blad
Tillbehör:
bunke
sil
elvisp
springform (gärna en som är högre, och lite mindre i omkrets – så ser tårtan maffigare ut)
slickepott
tjockbottnad kastrull
tårtkniv
Så här gör du:
Tårtbottnar: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker till vitt fluff. Ta en sil och lägg över bunken. Häll i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner mjölet i äggfluffet (så slipper du klumpar i smeten) och blanda ihop. Smöra och bröa en springform och häll ner smeten. Ställ in i ugnen tills kakan är torr inuti, tar ca. 30-40 minuter (lite beroende på ugn och storlek på form). Ställ kakan åt sidan för att svalna.
Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i kallt vattenbad tio minuter. Under tiden lägger du äggulorna i en tjockbottnad kastrull tillsammans med 3 dl vispgrädde, socker och potatismjöl. Dela vaniljstången och lägg ner alla vaniljfrö i kastrullen (spara stången och lägg ner den i en burk tillsammans med strösocker, sätt på lock, skaka om då och då, och efter nån vecka har du eget vaniljsocker). Låt sjuda (inte koka!) under omrörning, tills det blir en någorlunda tjock kräm (tar ca. 10-15 minuter). Krama ur gelatinbladen och lägg ner i kastrullen. Blanda runt så de smälter. Häll över vaniljkrämen i en bunke, och ställ in i kylen för att svalna. Under tiden vispar du upp de resterande 3 decilitrarna vispgrädde. När vaniljkrämen i kylen har svalnat, vispar du ihop den med den uppvispade grädden och vips har du fått en härlig vaniljgräddkräm.
Montering: Lossa försiktigt ringen runt sockerkakan. Skär kakan i två delar och lyft av den översta delen. Sätt tillbaka ringen över tårtbotten och skvätt över lite koncentrerad rabarbersaft på tårtbotten. Skiva jordgubbarna och ställ de snyggaste bitarna på högkant runt formen (titta på en av bilderna ovan, om det verkar lite otydligt), täck sedan hela tårtbotten med skivade jordgubbar. Riv över citronzest (och ev. finhackad citronmeliss eller mynta) och fyll sedan upp med så mycket vaniljkräm du vill ha (jag tog rätt mycket...). Lägg tillbaka den översta delen av sockerkaksbotten och dutta över lite rabarbersaft även här. Ställ svalt några timmar så att smakerna hinner sätta sig.
Servering: Lossa försiktigt, försiktigt ringen runt tårtan och stjälp över tårtan på ett serveringsfat. Pudra ovansidan med lite florsocker, dela jordgubbarna och lägg upp i något fint mönster. Fyll på med ätbara blomster så som tusensköna, viol och en näve smultron- och vinbärsblad. Pudra på lite mer florsocker. Och som pricken över i:et: tryck dit en liten blågul flagga (ja, den glömde jag såklart...).
Glada Hudik-teatern: Sverige (2010)