Söndag 30 juni 2013
Isiga kristaller av starkt kaffe, och lite fluffig grädde till det.
För några år sedan tillbringade vi en sommar på den här ljuvliga platsen på Siciliens västkust. Då fick jag som vana att alltid beställa (minst) en sån här om dagen i den lilla baren vid stranden. Där serverades de i små vita plastmuggar med plastsked och det var knappt så jag hann ta mig bort till solstolen igen innan de hade smält bort i värmen. Men goda var de. Dock ägnade jag hela tiden åt att försöka lista ut hur den lilla godingen egentligen skulle uttalas, så nu vet jag. Det uttalas gra-NI-ta (iallafall just där, på det stället).
Det här behöver du:
4-6 koppar nybryggd espresso
2 msk råströsocker (eller så mycket du själv vill ha)
vispgrädde
flagad choklad
Tillbehör:
plast- eller glaslåda med lock
gaffel
serveringsglas
Så här gör du:
Brygg espresso och häll ner i en plastlåda. I med sockret och blanda runt så det smälter ordentligt. När sen kaffet har svalnat helt, ställer du in lådan i frysen.
Efter nån timme när vätskan börjar frysa ihop, tar du ut lådan och skrapar runt med gaffeln så det blir såna där granita-kristaller. Sätt in lådan i frysen igen och upprepa proceduren några gånger tills du har fått ett riktigt fint iskross.
Vispa grädden. Leta fram något fint glas att servera i. Lägg upp granitan, toppa med den vispade grädden, lite flagad choklad och kanske ett myntablad för syns skul. Servera på studs!