Luciadagen 2012
Strö lite socker på mig.
När jag var liten, åkte vi nästan alltid ner till Österrike för att åka skidor så fort vintern kom. Där någonstans, iklädd klassisk Stig Helmer-mundering, vid någon liten restaurang uppe på en alptopp, föddes så kärleken till de här tjocka bitarna med fluffig pannkaka inbäddad i ett hav av florsocker.
Jag har ända sedan grabbarna var små, (för typ tio-femton år sedan...) tjatat om den här jädrans Kaiserschmarrn och hur fantaaaaaastiskt god den är, och att jag bara mååååååååste laga det någon gång. Men, det har liksom aldrig blivit av på något mycket märkligt sätt. När jag nu med förskräckelse insåg att jag även började tjata om de här kejsarpannkakorna för den minsta människan i familjen, då var ju måttet rågat. Nu fick det allt bli fason och ändring! Jag var dock tvungen att modifiera en smula. För det är ju trots allt december, och vi lyckades inte med att baka några lussebullar i år (heller), så saffranet hamnadet istället här – tillsammans med äpple, kardemumma och kanel.
Så, kära österrikare: Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för detta övertramp på er fantastiska nationalrätt – dock kan jag lova er att det blev som alldeles rysligt gott ändå.
Recept: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du (räcker till 2 hungriga, eller 4 småätare):
Kaiserschmarrn:
4 ägg
knappt 2 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1.5 dl tjockmjölk
1 tks vaniljpulver
0,5 gr saffran
1 tsk salt
50 gr smör
Äppelklyftor:
1-2 röda äpple
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 msk strösocker
en näve russin
en näve hasselnötter
Tillbehör:
florsocker som piff
vispad grädde att servera till
Så här gör du:
Häll ner ägggulorna (spara vitorna till senare) i en bunke tillsammans med mjölk, vetemjöl, lite socker, vaniljpulver, salt, saffran och russin. Rör om till en jämn smet och låt den stå och vila i en halvtimme.
Under tiden rostar du hasselnötterna i het och torr stekpanna. Ta upp dem när de har fått lite färg och börjar dofta ljuvligt. Hacka dem grovt. Dela äpplena i klyftor och lägg dem i en skål tillsammans med kanel, kardemumma och några matskedar strösocker. Blanda runt ordentligt. Stek sedan äppelbitarna i lite smör på medelstark värme så de blir mjuka och får gyllenbrun färg. Ställ åt sidan med lite folie över så de håller värmen tills pannkakan är färdig.
Vispa äggvitan hårt till ett vitt fluff (så du kan vända bunken upp och ner utan att något otrevligt händer). Vänd försiktigt ner äggvitan i den saffransgula smeten. Klicka ner smöret i stekpannan och häll i smeten. Stek den tjocka pannkakan på medelvärme i ungefär 5 minuter tills den börjar stelna lite. Vänd försiktigt hela pannkakan och grädda ytterligare någon minut på andra sidan. Ta två gafflar och riv liksom sönder pannkakan i mindre bitar. Strö över lite socker, höj värmen och ge de strimlade pannkaksbitarna lite färg och karamellisering.
Häll upp pannkaksbitarna på en tallrik, lägg över äppelbitarna, de hackade hasselnötterna och pudra på rikligt med florsocker. Servera med en klick vispad grädde. Ät direkt när det är rykande varmt!
Enrico Caruso: Sul mare luccica (1920)