Måndag 7 november 2011
Ett måste på en födelsedagsmorgon.
November månad innebär ett galet chokladkakeätande för den här familjen. Tre av fem firar födelsedag och enligt egen småländsk tradition ska alla uppvaktas på morgonen med den här kakan. Råkar någon i familjen ha den enorma fräckheten att inte vara hemma på sin dag, så kan han kallt räkna med att det ligger en bit bit kaka nertryckt i resväskan ändå – för såna är reglerna.
Traditionen startades av min kära mor när jag var liten. Oklart egentligen vad som fick henne att få för sig att baka en döbakt sockerkaka med blockchokladtäcke för att sedan servera den till frukost med en kopp varm choklad. Det bästa av allt är att hon själv inte har en aning?!
I vilket fall som helst, kakan är helt fantastisk och blir liksom aldrig likadan av någon helt outgrundlig anledning. Blev den "lagom" kladdig den här gången? Eller (ve och fasa) blev den för torr? Eller, kanske för kladdig? Kan det bero på äggen, eller hur länge man vispat, eller kanske om ugnen fått fnatt? Frågorna är många, svaren få.
RECEPT: Inger torebo
Ingredienser:
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
100 gr smält smör
ca. 150 gr mörk blockchoklad
ströbröd + smör till formen
dekor som passar födelsegrisen*
Så här gör du:
Sätt ugnen på 180°. Smöra och bröa en hjärtformad kakform. Knäck äggen i en bunke och häll i socker. Vispa med elvisp till det blir ett vitt härligt fluff. Blanda i vetemjöl försiktigt och rör slutligen i det smälta smöret. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen ca. 35 minuter. När ytan har blivit ett hårt täcke och kakan börjat lossna lite från formen, då är den klar. Stjälp upp på ett fat, bryt chokladen i bitar och lägg ut på den varma kakan (så slipper du det här med vattenbad). När chokladen har smält, så breder du ut den över hela kakan och dekorerar med passande pynt (se nedan). Ställ kakan svalt så chokladen stelnar och invänta en födelsedagsmorgon. Grattis min älskade!
* Viktigast är att kakan anpassas till födelsegrisen. När grabbarna var små täckte vi kakan med Ahlgrens bilar, något år senare var det Polly och små M&M:s. Snart är jag rädd att det blir rosalilaskimrande Hello Kitty-flakes. Strösslet som användes här hittar du hos underbara The Bakers Confections och den röda rosen är från trädgården.
Randy Crawford: Street life (1995)