Onsdag 19 september 2012
En gammal sötsaksklassiker i lite annorlunda kostym.
Det här är en otroligt avancerad och tidskrävande tårta. Eller, nä. Det här är den enklaste kakan av dem alla, och ingen ugn behöver du heller. Det roliga är att de flesta tokgillar den – liten som stor. Alla små fattar direkt vad det handlar om, och vi vuxna sitter och smackar, letar smakminnen och kommer så efter ett tag fram till att.. jamen... det här är ju som CHOKLADBOLLAR!?
Ja precis. Det här är helt enkelt en tillplattad jättechokladboll som toppats med smält choklad och lite piff. Enkelt, och förtjusande gott.
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
9 dl havregryn
3 dl strösocker
6 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
300 gr smör
1/2 dl starkt kaffe
200 gr av din godaste choklad
Piff:
Strössel, kakao, kokosflingor, blomster, små blå smurfar...
Tillbehör:
En springform med avtagbar kant
Så här gör du:
Blanda havregryn, socker, vaniljpulver och kakao i en bunke. Dela smöret i bitar och häll ner i bunken tillsammans med kaffeslurken. Blanda, blanda, blanda tills allt blir en jämn smet. Tryck ut smeten i springformen, smält chokaden och bred över så den täcker hela tårtan. Dekorera och ställ i kylen tills chokladen stelnat.
Kate Bush: Running up that hill (1986)