Torsdag 16 augusti 2012
Sommarens sista bär blir till kallt rosa skimmer.
Det är sensommar nu. Luften är klarare, gryningsdaggen lite tätare och skolväskorna trängs förväntansfullt i hallen. Går en vända i trädgården och plockar antagligen årets sista vita, svarta och röda vinbär, smultron, vildhallon och blåbär. Mullbär finns det fortfarande gott om, även om de hysteriskt glupska fjäderfäna gör allt för att de ska ta slut.
Så det får helt enkelt bli en trädgårdsglass. En krämigt len, fluffig, härligt rosa och sommarlängtande variant med några lite oväntade smaker. De klassiska glasskedarna i trä och de vita bägarna kommer från ConfettiSunshine på Etsy.
Tips till en förstagångsglasstillverkare:
Det finns två varianter av glassmaskin. Ena sorten har inbygd kylfunktion (kompressor), då sätter du bara i strömsladden och kör igång. I den andra varianten är det själva bunken som är kylklampen, den måste då stå nästan ett dygn i frysen innan man kan använda den. Fördelen med den varianten är att bunken då alltid kan stå i frysen, och du slipper en köksmaskin till att försöka knö in i något överfyllt skåp. Nackdelen är väl då att det gäller att du har så pass stor frys att du också har möjlighet att förvara åbäket där.
Recept: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du till lite drygt en liter glass:
5 dl grädde
4 dl standardmjölk
drygt 1 dl rörsocker strö (beroende på hur sura bär du väljer att ha med)
några nävar sommarbär (här har jag använt smultron, mullbär, hallon, vinbär och blåbär)
lite saft från en citron
en klick honung
några repor citronmeliss
glassmaskin
stavmixer
Så här gör du:
Rensa bären och lägg i en kastrull tillsammans med en deciliter socker. Låt småputtra ihop en stund på medelhög värme tills bären blir mjuka (tar 10 minuter på ett ungefär). Pressa i en skvätt citron och klicka ner lite honung. Blanda runt och lyft bort kastrullen från värmen för att svalna en aning.
Häll mjölk och grädde i en kastrull tillsammans med några matskedar socker. Värm upp så att sockret smälter (behöver inte koka upp). Vänd ner bären och stäng av värmen. Mixa blandningen jämn och krämig med en stavmixer.
Låt svalna, och ställ sedan in blandningen i kylen några timmar tills den är kall. Skär citronmeliss i tunna, tunna små strimlor och blanda i glasssmeten. Häll allt i glassmaskinen och kör igång. Beroende på vilken typ av glassmaskin du har tar det mellan 20-40 minuter tills glassen är färdig (då är den lite lösare i konsistensen än vad det färdiga resultatet ska vara, men det är helt rätt!). Stjälp ner glassen i en förpackning och ställ i frysen åtminstone två timmar. Låt den sedan tina en smula innan du serverar den, då blir den som allra godast.
Faudel & Khaled: Aîcha (1996)