Lördag 28 maj 2011
Kardemummakaka – men var är äggen?!
Det här är en ljuvligt saftig kaka som istället för ägg innehåller både fil och bikarbonat. Antingen äter du den rakt upp och ner som den är, eller så gör du lite av jordgubbssalladen och serverar till. Kanske även en klick vispad crème fraiche med lite vaniljsocker skulle kunna slinka ner?
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Ingredienser till kaka:
3 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker (gärna råsocker, då får kakan lite fylligare smak)
några matskedar nymald kardemumma
3 dl filmjölk
2 tsk bikarbonat (blandas ut med lite vatten)
100 gr smör
ströbröd eller kokos för att smöra formen
Ingredienser till jordgubbssallad:
1 liter jordgubbar
en knippe myntablad
1/2 citron (både lite rivet skal samt saften)
råsocker
Så här gör du:
Smält smöret långsamt i en kastrull på spisen. Sätt ugnen på 180°. Blanda mjöl och socker i en bunke, tillsätt den nymalda kardemumma (den får gärna vara lite grovt mald, det ska nästan knastra när man äter kakan!). Häll i filmjölken och blanda. Blanda ut bikarbonat med lite vatten i ett glas, och häll det i smeten. Stjälp ner det smälta smöret, och blanda väl. Smörj en fin form och bröa sedan gärna med kokos (eller om du hellre vill ha ströbröd). Häll i smeten, ställ in formen längst ner i ugnen. Grädda ca. 35-45 min, lite beroende på hur din kakform ser ut.
Dela jordgubbarna i lagom stora bitar, hacka myntan och vänd ihop. Häll över så mycket råsocker du känner för, pressa i saften från din halva citron. Blanda försiktigt allting och strö till sist över lite rivet citronskal.
Eva Cassidy: Oh, had I a golden thread (Live at Blues Alley, 1997)