Söndag 17 juni 2012
Sött, syrligt och så lite oväntat salt.
Originalet till denna efterrätt åt jag för första gången en ljum septembernatt på det här stället långt söderut i Italien. Då kunde jag för mitt liv inte lista ut vad det var som gav den där lite annorlunda, och samtidigt helt fantastiska upplevelsen. Men, nu vet jag.
Ordet 'semifreddo' betyder halvfrusen på italienska, och det är precis vad det här är. I vanliga fall håller den dig rejält sysselsatt med grädde som ska vispas, äggvita som ska fluffas, socker och äggula som ska krämas, och allt som måste blandas både hit och dit (inte att förglömma all disk sen...). Det här är en betydligt enklare variant – men fortfarande lika god. Glöm bara inte flingsaltet, det är som sagt det som gör hela pricken.
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
200 gr maränger
1 liter vaniljglass av godaste sorten
2 dl grädde
5-6 msk lemoncurd (nästan hela burken)
3 msk mascarpone
riven zest (yttersta gula skalet) från en citron
några nävar flagad och rostad mandel
några nypor flingsalt
Så här gör du:
Vispa grädde och blanda i mascarpone och så mycket citronzest du vill ha. Värm lemoncurd försiktigt i kastrull på spisen, så den smälter lite. Varva gräddblandning*, glass, krossade maränger och ringlad lemoncurd i en form med avtagbara kanter, tryck till lite mellan varje lager. Avsluta med ett tunt lager grädde överst, så du får en jämn och fin yta.
Låt blandningen stå en stund så den smälter ihop lite. Ställ in formen i frysen några timmar med plastfolie över, tills allt har frusit ihop. Ta ut och lossa försiktigt kanterna. Lägg upp på fat, garnera med mandelflarn och strö över flingsalt. Låt semifreddon smälta en aning innan du serverar den.
* Bred ut tunnare lager med grädden, så blir det bra balans till den mer lättsmälta glassen.
Det här receptet var mitt bidrag till Bloggreceptboken 2012 med årets tema "något köpt, något lagat". Boken finns att ladda ner (alldeles gratis) här>
Alessandra Amoroso: Stella incantevole (live) (2011)