Torsdag 20 december 2012
Marknadsgodis från en barndom.
Dessa godingar kastar mig en sisådär trettiofem år tillbaka i tiden. Till vingliga cykelfärder över grusiga skogsvägar, hem till mormor och morfar efter några timmars besök på den årliga marknaden nere vid sjön. Cykelns pakethållare var fylld av ohemula mängder färska gräddbullar och allehanda gotter i bruna papperspåsar. Favoriterna var de här fudgepralinerna med mörk choklad – lite torrare och elegantare i konsistensen än den vanliga gräddkolan. Och ack så goda.
Recept: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
2.5 dl strösocker
175 gr mörk choklad
1.2 dl fetmjölk
2 msk smör
1 tsk vaniljpulver
någon nypa salt
Tillbehör:
en form (ca. 20x20 cm i storlek)
en stor bunke
ett gäng isbitar
Så här gör du:
Lägg ner socker, choklad och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt tills chokladen har smält. Öka värmen några steg och låt blandningen koka. Rör om lite då och då så det inte bränns vid. Gör kulprov för att se när fudgen är klar (tar ca. 10-15 minuter). Stäng av plattan, klicka i smör och häll i vaniljpulver. Blanda runt tills smöret smält.
Fyll en stor bunke med iskallt vatten och häll gärna även i några isbitar. Ställ ner kastrullen med fudge som i ett vattenbad och rör om tills smeten har svalnat. Smöra en form och häll ner smeten. Låt stå i rumstemperatur ungefär en halvtimme, sen har fudgen stelnat och du kan skära den i lagom stora bitar.
Michael Jackson: Black or white (1991)