Fredag 14 februari 2014
En rutig tårta i passionens tecken.
Idag gick startskottet för "La Natura Fantastico", årets Carnevale di Venezia. Från och med nu och några veckor framöver fylls Venedigs smala gränder och vindlande kanaler med skepnader av Pantalone, Burrattino, Pierrot, Zann, Gatto och Moretta i tunga kostymer och överdådiga klänningar. En och annan Casanova gäckar skuggorna i de mörkaste av gränder och vid de bågformade broarna leker gycklare med eld.
I bageriernas skyltfönster bångnar det av florsockertäckta sötsaker; bugie, fritelle, chiacchiere och så de där runda vita tårtor täckta av kakaopulver. Jag frågade nyfiket vad det var för tårtor och det visade sig vara tiramisu. Varför i hela fridens har jag inte tänkt på att göra denna fantastiska efterrätt som en tårta?! Det lät ju helt underbart!
Så, dags för min variant av tiramisutårta – piffad med grafiska rutmönster som homage till Harlequin.
recept: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du (tårtan räcker till ca. 8-10 personer):
Tårtbotten:
Här använde jag receptet från nationaldagstårtan.
Fyllning:
5 äggulor
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
6 dl vispgrädde
1.5 burk (375 gr) mascarpone
1 kopp kallt starkt kaffe*
en rejäl bit god mörk choklad
Dekor:
Kakaopulver
Kakaobönor
Klippta pappersark
Blomster...
Så här gör du:
Gör tårtbotten (eller köp en färdig om tiden är knapp) och skär den i tre lager.
Lägg äggulorna i en bunke tillsammans med socker och vaniljpulver. Fyll en kastrull (som rymmer att ställa ner bunken i) till hälften med vatten och låt koka upp. Sänk värmen så vattnet bara sjuder och ställ ner bunken som ett vattenbad. Vispa äggsockret i bunken 10-15 minuter tills det blir en riktigt gul och krämig smet (den ska som "släppa" i botten när du vispar). Ställ åt sidan för att svalna. Under tiden vispar du grädden i en annan bunke. När äggfluffet har svalnat blandar du i mascarponen. Vänd sedan ner äggfluffet i den vispade grädden. Kör några varv med elvispen så att du får det där extra fluffet i smeten.
Lägg ut bottenlagret av tårtbotten. Pensla på kaffe, riv över choklad och lägg på ett rejält lager med vaniljfluff. Upprepa samma procedur med de andra två bottnarna. Klä in tårtan i rejält med vaniljfluff och försök jämna till det så gott det går. Klipp ut några rutor i papper och lägg ut (försiktigt, annars blir de svåra att få bort) på tårtan. Pudra över med kakao, ta bort pappersmallarna, sätt en kaffeböna vid varje mönsterskarv och placera en maffig röd ros i mitten. Låt tårtan stå svalt (kylen) i minst fyra timmar innan den ska serveras, så hinner den sätta sig i smakerna ordentligt.
Vill du ha en mer distinkt smak av kaffe i din tårta?
Häll en kopp kaffe och några matskedar socker i en kastrull. Låt koka rejält en stund (utan att du rör runt allt för mycket) tills du får en seg nästan sirapsliknande konsistens. Ringla över kaffesirapen på varje lager av dina tårtbottnar.
*Men, spriten då? Ja, jag hoppar över den i min tiramisu.
Att dricka till? Jag skulle helst välja ett sött marsalavin, tex. Vecchioflorio eller kanske sött vitt bubbel från norra Italien. Och sen en liten kopp ruggigt starkt kaffe på det.
Ennio Morricone: Amore come Dolore (1970)