Tisdag 20 mars 2012
Det här med cheesecake har liksom aldrig riktigt varit min grej.
Antingen har kakan varit för söt, för stabbig, för strävt syrligt – eller så har det helt enkelt bara varit sjåpighet från min sida. För en vecka sedan fick jag så en påse med de ljuvligaste hembakade italienska mandelskorporna av en kär vän och fantasin skenade iväg en smula. Bort med räliga digestivekex och in med cantucci. Få till en fyllning som känns len och mjuk, mäktig utan att bli för kompakt, och som pricken över i:et ett gäng syrliga körsbär. Så fick det allt bli. Och, det blev inte alls så pjåkigt, om jag får säga det själv.
RECEPT: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
ca. 350 gr av de godaste italienska mandelskorpor du kan hitta
75 gr smör
900 gr Philadelphiaost
2.5 dl strösocker
5 hela ägg
2 extra äggvitor
1 rågad tsk vaniljpulver
1 msk citronsaft
3 msk vetemjöl
1.5 dl vispgrädde
1 springform (ca. 30 cm i diameter) med avtagbar kant
1 burk med körsbär i sockerlag (eller något annat gott)
Så här gör du:
Kör mandelskorporna i mixer tills de blir finfördelade som ströbröd. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Häll blandningen i formen och tryck ut jämnt i botten, och även en bit upp på kanten.
Sätt ugnen på 250°. Blanda all Philadelphiaost med sockret i en bunke och vispa ihop med elvisp. Knäck i äggen samt de två extra äggvitorna och vispa ihop smeten ordentligt. Häll i vaniljpulver, citronsaft, mjöl och vispgrädde och fortsätt vispa till en jämn och slät smet. Smaka av. Behövs det lite mer socker, eller kanske lite citron?
Stjälp smeten över de krossade mandelskorporna i formen, och jämna till ytan med en spatel. Placera formen i mitten på ugnen och grädda tio minuter i 250°. Sänk värmen till 120° och låt kakan stå inne i ugnen till den stelnar, det tar ungefär en timme. Låt kakan svalna helt.
Lossa försiktigt kanterna på formen och häll över körsbären, lite av såsen och en puff av florsocker som garnityr.
Antony and the Johnsons (& Boy George): You are my sister (2005)
Följ gärna via Facebook också. Lite annat och lite bakom kulisserna: facebook.com/ihuvudetpaelvaelva/