Onsdag 17 augusti 2011
Flytta fokus från den något övergrillade persikan, till det vita fluffet i botten på tallriken.
Det här är en riktigt ljuvlig variant på vaniljkräm. En blandning av klassisk italiensk zabaionekräm och vispad grädde. Passar som perfekt till grillad frukt, söta pajer, äppelkakor eller helt enkelt bara rakt upp och ner tillsammans med några goda mandelkakor och en liten kopp ruggigt starkt kaffe.
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behövs:
1,5 dl strösocker
6 äggulor (äggvitorna som blir över, kan med fördel användas till det här)
1 vaniljstång
en skvätt marsalavin (går såklart att hoppa över)
3 dl vispgrädde
Så här gör du:
Dela och skrapa ut fröna ur vaniljstången. Häll äggulor, socker, vaniljstången och dess svarta frön i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt på svag värme, och vispa hela tiden tills krämen tjocknar – det tar ungefär en kvart. Lyft upp vaniljstången och låt krämen stå svalt en stund. Vispa grädden. När vaniljkrämen är kall, vänd försiktigt ner den vispade grädden. Ät och njut.
Den grillade persikan då?
Dela persikan i två delar, gör en marinad med lite mörk sirap, citronsaft och smält smör. Pensla frukten med marinaden, grilla försiktigt tills skalet börjar lossna och frukten är mjuk. Se bara till att grillgallret är noga rengjort innan du lägger på persikan, så den inte behöver ta smak av senast grillade ryggbiff eller kabanoss...
Dusty Springfield: Just a little lovin' (1969)