Tisdag 23 april 2013
Choklad, mintkräm och choklad.
Jag kan onekligen se en början till ett mönster här. Det är alltså på E4:an norrut, ungefär i höjd med Markaryd, som det händer. Då börjar fantasin skena en smula. Förra gången resulterade det i de här godingarna, och den här gången dök tankarna upp på att göra en egen version av 60-talsklassikern After Eight. Det kluriga var att komma på hur jag skulle få in fyllningen mellan chokladen, men si, det gick ju hur bra som helst.
recept: SOFIJA TOREBO STRINDLUND
Det här behöver du:
400 gr av din godaste mörka choklad
4 dl florsocker
1 äggvita
några droppar pepparmyntsolja (eller essens)
saften från en halv citron
några myntablad
Tillbehör:
2 bakplåtspapper
elvisp
slickepott
Så här gör du:
Knäck äggvitan i en bunke och vispa till riktigt fluff som stannar kvar i bunken när du vänder den upp och ner. Häll i florsocker, saft från lite mindre än en halv citron och några droppar pepparmyntsolja. Vispa tills det blir en jämn smet. Smaka av – kanske behövs det lite mer pepparmynta? Finhacka några myntablad och blanda i smeten.
Bred ut mintfyllningen till ungefär 2-3 mm tjocklek på ett bakplåtspapper. Under tiden som fyllningen stelnar lite, smälter du hälften av chokladen (i vattenbad, eller micro om du hellre vill). Bred ut den smälta chokladen över hela mintfyllningen. Ställ svalt.
När chokladen har stelnat lägger du ett ark bakplåtspapper ovanpå, och med en synnerligen elegant rörelse vänder du sedan hela alltet så att mintfyllningen hamnar uppåt. Lossa försiktigt bakplåtspappret som ligger mot fyllningen. Smält resterande choklad och bred över – och vips har du fått en hel platta med After Eight! Låt svalna och skär sedan upp i lagom stora bitar. Förvara chokladen i kylen, om du inte äter upp allt på en gång förstås.
Ray Charles: One Mint Julep (1962)