Onsdag 16 januari 2013
Nytt år, nya vanor. Igen.
Min käre man tillhör den där riktigt hälsosamma och flåshurtiga typen. Du vet, en sån där människa som på kvällskvisten tar sig en bit av den mörka finchokladen och sedan tycker att det är som aaaaalldeles perfekt till att stilla sötsuget med. En bit alltså. En ynka bit?! Men, (som tur var) har även denna sol fläckar, och här stavas de N-u-t-e-l-l-a.
Så, när våra goa danska vänner introducerade oss till klassiska æbleskiver så var det också någon i sällskapet som med tindrande ögon konstaterade att Nutella och æbleskiver borde väl vara det optimala. Och, mycket riktigt – han hade rätt.
Det bästa med det här receptet från Lotte (förutom att det såklart är rysligt gott) är också att det är helt glutenfritt. Inte bara för att då även jag kan frossa i dem, utan också för att de små bollarna håller värmen längre (har något och göra med densiteten på glutenfritt mjöl har jag för mig) samt att du slipper drabbas av paltkoma efter att du har tryckt i dig en eller några för många av dessa godingar.
Æbleskiver kräver dock ett speciellt järn, och tills helt nyligen trodde jag att det inte gick att få tag på ett sånt här hemma. Men, si det gör det visst. Du ska bara leta efter en munkpanna istället. Det bör tilläggas; bollarna är inte helt enkla att göra, och det blir inte mindre knivigt heller av att försöka få dit en klick Nutella mitt i allt ihop. Men, övning ger färdighet. Och nötkrämen kan man ju alltid servera vid sidan om, om man hellre skulle vilja.
Det här behöver du (blir ungefär 50 bollar):
1 pkt jäst (50 gr)
6 dl fetmjölk
6 ägg
7 dl glutenfri mjölmix (här har jag använt Finax blå).
Vill du hellre använda 'vanligt' vetemjöl, tar du drygt en deciliter mindre av mängden.
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
2 msk strösocker
zest från en citron
100 gr smör + extra för gräddning
florsocker (massor!)
Nutella*
Tillbehör:
æbleskivejärn (munkpanna)
baksticka (eller några tandpetare)
Så här gör du:
Separera äggulor och vitor. Värm mjölken till fingervarmt, häll sedan över i en bunke. Smula ner jästen i mjölken och blanda runt så den löses upp. Häll ner äggulor, mjöl, vaniljpulver, salt, strösocker och citronzest. Vispa runt så alla klumpar försvinner och smeten blir jämn. Ställ bunken på en dragfri plats med handduk över, och låt jäsa i en halvtimme.
Under tiden smälter du smöret och låter det svalna. Vispa äggvitan till hårt fluff. När smeten har jäst klart, rör du försiktigt ner det smälta smöret och äggvitefluffet i bunken. Hetta upp järnet, och sätt det sedan på medelvärme. Klicka i lite smör i varje form och häll ner smet så det täcker formarna helt. Grädda en stund tills ytterkanterna börjar stelna, peta sedan upp bollarna så de hamnar på högkant och ser ut lite som gapande Pacman-figurer (se bild ovan). Fyll försiktigt på med lite mer smet, och sedan en klick Nutella. Vänd bollen ytterligare ett halvt varv med hjälp av bakstickan (eller tandpetare) så att den liksom försluts. Peta till ytterkanterna lite så det blir jämnt.
Ja, det här var kanske inte det enklaste att förklara... Kolla istället den här filmen. Lite råddigare blir det såklart när man ska peta in Nutella också, men det är det värt – lovar. Se bara till att nötkrämen inte hamnar utanför själva bollen – då bränner den fast i järnet och osar illa.
Lägga æbleskiverne på ett fat, pudra över rikligt med florsocker och servera dem nygräddade och ljumna.
*Nutella:
Kan (eller vill) du inte äta Nutella, är det enkelt att göra egen chokladkräm istället: Blanda lika delar kakao och sirap (vill du ha lite karamellig smak, använder du mörk sirap) och en puff vaniljpulver. Häll ner lite vispgrädde i taget i blandningen och rör runt tillls det blir lagom konsistens för en kräm.
Rodriguez: Sugar Man (2013)