Måndag 2 september 2013
Fluffig pavlova, len kolasås med brynt smör och ett gäng söta bananer.
Jag hade aldrig hört talas om engelsk banoffee pie – iallafall inte fram till i vintras då jag blev serverad det en varm kväll på den här magiska platsen vid Indiska Oceanen. Denna engelska efterrätt från 70-talet som består av smördegsbotten, dulche de leche-kräm, bananer och vispad grädde. Så enkelt, och så himmelskt gott!
För några veckor sedan började jag fundera på om man inte skulle kunna göra en variant av denna efterrätt, och då dök tanken upp på att byta ut pajskalet mot en pavlova, och den kondenserade mjölken mot hemlagad kaffekolasås. Så fick det bli. Det enda problemet var att jag fullständigt gick bet på att göra maräng, hur jag än gjorde så slutade det hela tiden med en sorgligt platt seg hög där på bakplåten. Vet inte hur många ägg jag förbrukade under några varma sommarveckor tills några med lite mer kunskap i kemi berättade att det inte alls går att göra maränger mitt i sommaren; för varmt och för hög luftfuktighet. Så enkelt var det med det. Men nu så, med septembers svala vindar går det ju hur bra som helst igen, så nu kör vi!
RECEPT: Sofija Torebo Strindlund
Det här behöver du:
Pavlova-maräng:
4 äggvitor
2.5 dl strösocker
en nypa salt
1 tsk vitvinsvinäger (eller en liten skvätt saft från citron)
1 msk maizenamjöl
Kolasås:
75 gr smör
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl råsocker strö
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk snabbkaffepulver
Fyllning:
2-3 bananer (välj gärna ekologiska, de smakar mer)
3 dl vispgrädde
några nävar hasselnötter
Så här gör du:
Gör marängen. Jag brukar använda mig av det här receptet, då blir marängen så där riktigt krämigt fluffig inuti, och med den där krasigt hårda ytan.
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de börjar ta färg, och doftar ljuvligt. Låt dem svalna och hacka dem sedan grovt.
Bryn smöret i tjockbottnad kastrull tills det blir ljusbrunt och börjar dofta lite nötaktigt, häll i grädde och socker. Låt koka ungefär fem minuter under omrörning tills sockret har smält och det har blivit en segare konsistens. Häll i vanilj, kaffe och flingsalt. Blanda runt och ställ sedan åt sidan.
Vispa grädden och skär bananerna i sneda skivor. Bred ut grädden över marängen och lägg ut bananskivorna i något fint mönster. Ringla över kolasåsen (har den stelnat och blivit för trögflytande är det bara att värma på den lite försiktigt igen) och strössla till sist över de hackade nötterna. Ät och njut!
Johnny Cash: The first time ever I saw your face (2002)