Lördag 19 november 2011
Ljuvliga danska kransekager på utflykt söderut till Italien.
Sega, söta och pudrigt oemotståndliga*. Jag har alltid haft en förkärlek till de här danska kransekagerna med ringlad vit kristyr. När jag sedan åkte till Florens och snubblade över de här små godingarna, då kändes lyckan (nästan) total.
Det här är dock inget för dig som är nötallergiker, däremot är de helt perfekta om du inte kan eller vill äta gluten. Vill du inte göra småkakor, kan du istället göra små pinnar att servera till en glass- eller fruktefterrätt, eller varför inte använda smeten att göra en maffig tårtbotten av?
Det här behöver du (till ca. 30 kakor):
500 gr mandelmassa
2.5 dl strösocker
äggvita från 3 normalstora ägg
200 gr hasselnötter
några deciliter florsocker
ev. smaktillsatser (zest från mandarin eller citron, hackad chokad, kardemumma eller kanske lite vaniljsocker?)
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och lägg i en stor bunke. Vänd ner socker. Hacka hasselnötterna grovt, och blanda ner i bunken tillsammans med äggvitan.
Häll upp florsocker i en djup tallrik. Rulla nötsmeten till små bollar, vänd dem i florsockret (rikligt!) och lägg sedan upp dem på bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca. 15-20 minuter tills kakorna börjar spricka och få lite färg (de ska fortfarande vara lite mjuka inuti så se till att de inte stannar för länge i värmen).
Låt kakorna svalna och förvara dem sedan i burk med tätslutande lock. De går också alldeles utmärkt att frysa in, se då bara till att pudra dem med lite mer florsocker precis innan servering, så ser de pigga ut igen!
Dean Martin: Mambo italiano (1954)